Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Večeras odluka o statusu kandidata?

    Predsednici država i vlada zemalja Evropske unije okupiće se večeras  u Briselu, na početku dvodnevnog samita na kojem se, izmedju ostalog, očekuje odluka o dodeljivanju Srbiji statusa kandidata za članstvo u Uniji.
     
    Sve članice EU, uključujući Rumuniju, koja je prethodno izrazila izvesne rezerve, preporučile su u utorak liderima EU da Srbiji odobre status kandidata za članstvo, ali će na samitu još biti rasprave o tome, saopštilo je dansko predsedništvo nakon ministarskog sastanka u Briselu.
     
    Rumunija traži da se Evropska komisija u pisanom dokumentu obaveže da će pažljivo nadzirati i do jeseni podneti izveštaj o poštovanju prava manjina u Srbiji.
     
    Evropski savet će razmotriti i ekonomsku situaciju u Evropi kao i situaciju u Siriji.
     
    EP pozvao lidere da Srbiji odobre kandidaturu
     
    Evropski parlament, ističe se u nacrtu rezolucije, koju u plenumu treba da usvoji parlament EU, smatra da bi, s obzirom na Mišljenje Evropske komisije o napretku Srbije iz oktobra 2011, pregovori o članstvu s Beogradom „trebalo da počnu što pre, čime bi se pokazala privrženost Evropske unije perspektivi te zemlje za ulazak u EU“.
     
    Kako je naglašeno, EP „smatra da su ostvareni ključni prioriteti na koje je Evropska komisija ukazala u Mišljenju, kao i da se nastavljaju reforme u Srbiji.
     
    Prilikom glasanja o konačnom predlogu Rezolucije o procesu evropske integracije Srbije, nije prihvaćen amandman grupe rumunskih poslanika u kojem se „podstiču srpske vlasti da uvedu rumunski jezik u škole u severoistočnoj Srbiji i da obezbede pristup medijima na rumunskom jeziku za tamošnje Rumune-Vlahe“.
     
    Status kandidata podstrek i energija
     
    Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer izjavio je danas se nada dobrim vestima iz Brisela i potvrdi statusa kandidata Srbije za članstvo u EU.
     
    „To bi bila potvrda velikog truda koji je Srbija uložila. Status kandidata treba da pruži podstrek i energiju Srbiji da nastavi na tom putu, u daljem procesu pregovora sa EU“, kazao je Dežer u beogradskom Centru Sava.
     
    On je na otvaranju konferencije „Dobre prakse i partnerstva – ključ efikasnog, kvalitetnog i pravednog obrazovanja“ istakao da su u Srbiji započete brojne reforme, čija je realizacija uvek trajan proces.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE