Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Elektroprivreda RS na ivici izdržljivosti

    Velike snežne padavine u februaru nisu značajnije popravile hidrološku situaciju u RS, a velike hladnoće su smanjile priliv vode na svim rekama, što je elektroenergetski sistem RS dovelo na ivicu izdržljivosti, upozoravaju u „Elektroprivredi RS“.
     
    „Trend niskih dotoka s kraja prošle godine, u novembru i decembru, nastavljen je i u prva dva meseca 2012. godine, tako da je ovako dugo sušno razdoblje dovelo do toga da sistem radi praktično bez rezerve“, rekla je Branislava Milekić, direktorica „Elektroprivrede RS“.
     
    Ona je rekla da su ostvareni prilivi na slivovima Trebišnjice, Drine i Vrbasa u januaru bili na nivou od oko 45 odsto u odnosu na planirane za taj period.
     
    „Snežne padavine su donele i niske temperature i povećanje potrošnje električne energije. Naglo topljenje snega može da se odrazi jedino značajnijim dotocima na protočnim hidroelektranama, ali u kraćem periodu“, rekla je Milekićeva.
     
    Ona je navela da je, s obzirom na činjenicu da se proizvodnja električne energije u RS odvija u dve protočne i jednoj akumulacionoj hidroelektrani, teško očekivati da će i izrazito dobre hidrološke prilike u narednom periodu godine uspeti da nadoknade nerealizovanu proizvodnju u januaru i februaru.
     
    „Prethodna godine ima karakter sušne godine s verovatnoćom pojave jednom u 100 godina. Proizvodnja u hidroelektranama u ERS u novembru prošle godine je iznosila 40 odsto u odnosu na planiranu, a u decembru je ovaj procenat iznosio 54 odsto u odnosu na plan“, rekla je Milekićeva.
     
    Ona je objasnila da se težina situacije i obim suše iz prošle godine još bolje mogu sagledati na dnevnom nivou, kada je učešće hidroelektrana u ukupnoj proizvodnji u pojedinim danima bilo ispod 20 odsto.
     
    „Nepovoljne hidrološke prilike će imati za posledicu smanjenje prihoda po osnovu smanjenja prodaje planiranih bilansnih viškova električne energije, što će imati negativne finansijske efekte po poslovanje ERS“, rekla je Milekićeva.
     
    Iz ERS su kao primer loše hidrologije naveli stanje akumulacije Bileća, koje je trenutno 26 metara ispod planirane kote za ovo doba godine, što u energetskom smislu iznosi oko 420 gigavat-časova električne energije manje od planirane u akumulaciji Bileća. Nedostajuću električnu energiju ERS obezbeđuje pojačanim i stabilnim radom termoelektrana i značajnim korištenjem akumulacije Bileća.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE