Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dovoljno citostatika od aprila i maja

    U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje očekuju da tokom aprila i maja u Srbiji bude normalizovano snabdevanje citostaticima.
     
    Fond očekuje uspostavljanje kontinuiranog snabdevanja zdravstvenih ustanova u Srbiji deficitarnim citostatikom „5-fluorouracil“.
     
    Kako je objasnila direktorka Sektora za lekove RFZO Vesna Arsić gostujući na RTS-u, do nestašice je došlo jer kompanije koje imaju dozvolu za stavljanje tih citostatika u proment nisu imale dovoljnu količinu medikamenata.
     
    „Prebacivanjem tih lekova sa liste B na listu D smo pokušali da premostimo problem“, dodala je Arsić, ukazavši da je time zdravstvenim ustanovama omogućeno da nabave citostatike koji nisu registrovani na domaćem tržištu.
     
    Da bi se primenili u lečenju, oni moraju proći propisanu proceduru, kazala je Arsić i napomenila da se razmatra i mogućnost zamene nedostajućeg leka.
     
    Doktor Instituta za onkologiju i radiologiju Davorin Radosavljević je napomenuo da je to individualno pitanje i da se procene prave za svakog pacijenta posebno.
     
    „Pacijentima ne savetujemo da sami kupuju lekove. Međutim, ima i onih koji su to učinili kako bi obezbedili kontinuitet lečenja i mi smo proverili lekove i omogućili im da ih prime“, rekao je Radosavljević.
     
    On je ukazao da se terapija neretko prekida zbog pada krvne slike, infekcija, gripa i nazeba, te se pod prekidom lečenja podrazumeva tek period od šest do osam nedelja.
     
    Radosavljević je dodao da je Insitut jedina zdavstvena ustanova koja je sprovela uspešan tender za nedostajuće citostatike, navodeći da je bilo teško pronaći snabdevača koji bi obezbedio kratak rok isporuke.
     
    „Problem postoji na globalnom nivou, a u maju se očekuje stabilizacija tržišta kako u Evropi, tako i u Srbiji“, naglasio je on.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE