Medijatori brinu o zdravlju Roma

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Medijatori brinu o zdravlju Roma

  Na Konferenciji o aktivnostima na unapređenju zdravlja Roma u Srbiji naglašen je značaj rada 75 zdravstvenih medijatora koji vode računa o romskoj populaciji.
   
  Ukazano je i da bi romska zajednica trebalo još aktivnije da učestvuje u predlaganju i izradi planova i projekata u oblasti zdravstvene zaštite pripadnika te nacionalne manjine.
   
  Na otvarnju skupa ministar zdravlja Zoran Stanković je istakao da je od 2006. do 2011. godine u unapređenje zdravstvenog sistema zaštite Roma uloženo više od 120 miliona dinara.
   
  On je podsetio da su u taj sistem uključene i zdravstvene medijatorke koje brinu o zdravlju Roma svih uzrsta, higijeni u njihovim naseljima, pregledima dece i trudnica….
   
  Prema njegovim rečima, zdravstene medijatorke, koje nisu doktori su popisale više od 120 000 Roma u Srbiji, a zahvaljući njima i više od 14.500 dece je primilo vakcinu.
   
  Stanković je rekao i da je 1155 mališana romske nacionalnosti dobilo dečiji dodataka a njih 151 školske stipendije dodavsi i da je stopa smrtnosti među romskom decom značajno smanjena .
   
  Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer i predstavnik OEBS-a Andrej Murga podsetili su na brojne probleme, uključujući i diskriminaciju Roma i u Evropi i najavili dalju podršku Srbiji u poboljšanju zdravstvenog položaja te nacionalne manjine.
   
  Regionalna direktorka Svetske zdravstve organizacijue za Evropu Žužana Jakab pohvalila je napore srpskog ministarstav zdravlja na unapređenju zdravstvenog sistema zaštite Roma ukazaviši da je i na globalnom nivou potrebno mnogo više raditi na edukacije te populacije.
   
  Državna sekretarka Ministarstav za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu Slavica Denić je pozvala romsku zajednicu da aktivnije ucestvuje u kreiranju i sprovođenju programa zdravstvene zaštite.
   
  Predsednik nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Vitomir Mihajlović je izrazio zadovljstvo dosadašnjom saradnjim sa Ministarstvom zdravlja.
   
  On se založio i za angažovanje zdravstvenih medijatorki u svim lokalnim sredinama u Srbiji ocenivši da bi to doprinelo još boljim rezultatima u obezbeđenju zdravstvene zaštite Roma.
   
  Skup u čijem radu učestvuju predstavnici više država regiona, uz podršku brojnih međunarodnih organizacija, organizovali su Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE