Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Počela rekonstrukcija KBC „Dragiša Mišović“

    Rekonstrukcija centralne zgrade KBC „Dragiša Mišović“ koja je izgorela u požaru 2009. godine, počela je pre nekoliko dana. Doduše, popravke će ići „sitnim koracima“, ali direktor ove zdravstvene ustanove profesor dr Radisav Šćepanović smatra da bolje i brže – ne može.
     
    U vatrenoj stihiji stradala je krovna konstrukcija i četvrti sprat, ali su zbog velike količine vode prilikom gašenja požara uništeni i iseljeni, i niži spratovi. Tako je praktično cela zgrada, sem laboratorije u podrumu van upotrebe. U protekle dve godine sređen je samo krov.
     
    – U požaru je oštećeno svih osam etaža, a to je površina od oko 10.000 kvadrata – objašnjava direktor. – Šteta je procenjena na 6,5 miliona evra. Svaki sprat ima oko 1.700 kvadrata, a mi smo odlučili da radove počnemo od treće etaže. Kao donaciju od Američke ambasade dobili smo sredstva za operacioni blok i oni će uraditi oko 350 kvadratnih metara, što obuhvata dve operacione i angio salu, dok će odeljenje ostati za kasnije. Imamo garancije da će i Turska vlada uskoro dati sredstva za sanaciju celog drugog sprata, dok bi ostalo trebalo da plati Grad ili još neki donatori.
     
    Direktor objašnjava da je četvrti sprat preskočen, jer je za njega potrebno izdvojiti najviše novca, pošto je skroz uništen.
     
    – Tek kada su radnici počeli da pripremaju teren za radove, videlo se koliko je sve trulo – priča dr Šćepanović. – Moraju se menjati instalacije na svim spratovima, a oštećene su čak i betonske grede. Do sada sam napisao više od 120 pisama apela za pomoć. Obratili smo se ambasadama, privrednicima i ostalim potencijalnim donatorima.
     
    U protekle dve godine, u veoma teškim uslovima, lekari i ostalo medicinsko osoblje na ovoj klinici snalaze se na razne načine. Rade u dve smene, a nekada operišu i do 23 časa. Za 12 meseci, uradili su 2.500 intervencija, na 15 kreveta, u jednoj operacionoj Sali.
     
    – Uveli smo praksu „vrućeg kreveta“. Pacijent dođe ujutru u bolnicu, ode u operacionu salu i kada se iz nje vrati, samo prespava u sobi. Već ujutru se postelja priprema za sledećeg bolesnika – objašnjava direktor. – Sada nam je prosek boravka u bolnici 1,2 dana, a pre požara je bio 6,8 dana. Ranije smo u pet sala radili 4.800 operacija, a sada u samo jednoj obavimo 2.500 godišnje.
     
    Direktor tvrdi da ova praksa „vrućeg kreveta“ ne utiče negativno na zdravlje pacijenata, jer sada lekari rade minimalno invazivne, operacije debelog creva, kile, žučne kese, tako da rane brže zarastaju, a oporavak traje kraće.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE