Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Novi Sad: Terapijska zajednica za pomoć narkomanima

    Na spisku organizacija i ustanova u Novom Sadu koje pomažu narkomanima da se oslobode zavisnosti od droge, do kraja godine će se naći i Terapijska zajednica, prva civilna komuna na području našeg grada, gde će se primenjivati holandski sistem – da narkomani sami sebi pomognu, ali pod nadzorom stručnjaka. Lokacija gde će biti smešten Terapijski centar još nije odabrana, a kao jedna od eventualnih mogućnosti pominje se prigradsko naselje Kać.
     
    Po ugledu na sistem lečenja iz Terapijske zajednice Hoghulen u Holandiji, gde se, po rečima prof. dr Nikole Vučkovića, upravnika Klinike za bolesti zavisnosti Kliničkog centra Vojvodine, zdravstvene metode u lečenju primenjuju već tri decenije, zavisnici će u Terapijskoj zajednici boraviti od šest meseci do godinu dana. Po nekim procenama, moglo bi istovremeno da boravi od deset do 15 zavisnika.
     
    – Slični načini se već primenjuju u „Raskršću“, manastiru Kovilj i još nekim organizacijama, a Terapijska zajednica će biti prva civilna, a boravak u njoj biće besplatan – objašnjava prof. dr Vučković. – Osnovni cilj je da zavisnik promeni svoje ponašanje i emocije. Biće im omogućeno da dobiju neophodnu zdravstvenu zaštitu, pomoć psihologa, psihijatra i socijalnog radnika kako bi se po izlasku lakše resocijalizovali.
     
    Član Gradskog veća za zdravstvo, prof. dr Aleksandar Kiralj, kaže da su Holanđani izrazili želju da ulažu u Novi Sad i pomognu u otvaranju Terapijske zajednice, a finansiraće će i obuku terapeuta.
     
    – U Novom Sadu nemamo nijednu takvu državnu instituciju za lečenje zavisnika – kaže prof. dr Kiralj, napominjući da je minulog vikenda održan prvi kurs za terapeute u civilnoj komuni, a određen broj njih će izvesno vreme boraviti i u Holandiji, kako bi na licu mesta videli način rada.
     
    U Novom Sadu se po rečima dr Vučkovića, puno ulaže u prevenciju, ali i lečenje zavisnika. U Metadonskom centru je na lečenju oko 350 zavisnika i primaju metadonsku terapiju koja podrazumeva kontrolisanu upotrebu metadona.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE