Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pola Srbije pati od visokog krvnog pritiska

    Povišen krvni pritisak čest je zdravstveni problem u svetu. U Srbiji, polovina stanovnika živi s tim problemom, koji ne sme biti zanemaren, jer ugrožava zdravlje, a može da ima i smrtni ishod.


    Od svih koji znaju da boluju od hipertenzije, čak 70 odsto njih ne drži pritisak pod kontrolom. Zato je neophodna bar povremena kontrola.

    Uzročnik šloga i infarkta


    Prikazivanje visoke vrednosti na aparatu za merenje pritiska znači da vaše srce radi jače nego što je potrebno, da pumpa više krvi, te su arterije pod velikim pritiskom. To je veoma rizično. Ukoliko ne intervenišemo, suočavamo se s rizikom od šloga i infarkta, kao i bolesti bubrega i drugih po život opasnih stanja. Zabrinjava činjenica da čak polovina ljudi i ne zna da ima povišen pritisak. A, kako da saznamo da problem postoji? Govori doktorka u novosadskom Domu zdravlja Olgica Jukić Neatnica:

    „Pod povišenim krvnim pritiskom podrazumevamo pritisak iznad 140 sa 90, izmeren u ambulantnim uslovima. Izuzetak su osobe koje boluju od nekih drugih bolesti, koje povećavaju kardiovaskularni rizik. To su:bubrežne bolesti ili dijabetes, kod takvih pacijenata visok pritisak je i onaj od 130 sa 80…“

    Stres kao okidač


    Visok krvni pritisak je hronična bolest, ali s njom se može kvalitetno živeti, ako slušamo savete stručnjaka. A oni su jednostavni: smanjimo alkohol, izgubimo bar 5 kilograma, zaboravimo na duvan. I naravno – redovno pijmo prepisane lekove:

    „U suštini, lečenje pritiska moguće je isključivo lekovima. Stil života će vam pomoći da se visok krvni pritisak ne ispolji ili da se ispolji što kasnije, ako imate genetsku predispoziciju. Ali ako se dijagnostikuje hipertenzija ona se leči lekovima do kraja života, jer to je hronično oboljenje. I upravo zato je potrebna i redovna kontrola i usklađivanje terapije…“

    Povišen krvni pritisak je bolest savremenog čoveka, a stres je jedan od prvih okidača. Zato stručnjaci savetuju – potražite svoj mir, nabavite ljubimca, šetajte i idite u prirodu, meditirajte. Nemojte piti i pušiti i zdravo se hranite. Može da zvuči komplikovano, ali ko se navikne – živeće kvalitetnije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE