Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Godišnjica rođenja „romskog Vuka Karadžića“

    U Novom Sadu u sredu će se obeležiti godišnjica rodjenja romskog prosvetitelja Trifuna Dimića, najavila je u utorak romska organizacija „Bašno“.

    Trifun Dimić (1956-2001) poznat je i kao „otac romske pismenosti“ i „romski Vuk Karadžić“, a čitav život posvetio je emancipaciji romskog naroda.

    Inicijatorka studija romologije na novosadskom Filozofskom fakultetu Svenka Savić održaće predavanje „Trifun romolog i nastava romologije na novosadskom univerzitetu“.

    Posle predavanja održaće se diskusija „Kud plovi ovaj brod?“.

    Trifun Dimić je bio jedan od najvećih romologa u svetu. Sakupljao je i beležio dela narodnog usmenog romskog stvaralaštva. Na srpskom i romskom objavio je zbirke pesama „Dolazeći sa vašara“, „Kletve, zakletve i blagoslovi Roma“ i „Narodnu romsku poeziju u Vojvodini“.

    Na romski jezik preveo je starozavetnu biblijsku „Pesmu nad pesmama“, Novi zavet i Biblijsko petoknjižje. Preveo je i muslimansku svetu knjigu Kuran.

    Preveo je i „Ep o Gilgamešu“, objavio nekoliko zbirki pesama, medju kojima su „Bože, pogubi one drumove“, „Vreme Samoće“ i „Stopala u Prašini“.

    Dimić je prevodio, pisao poeziju, prozu, filološke i istorijske studije, a bavio se i novinarstvom.

    Sačinio je nastavni plan i program za nastavni predmet „Jezik i nacionalna kultura Roma“ i objavio prvi Bukvar na romskom jeziku.

    „Neobrazovani smo zato što smo siromašni, a siromašni smo zato što smo neobrazovani“, govorio je Dimić o znacaju obrazovanja Roma.

    Godine 1996. osnovao je Maticu romsku čiji je predsednik bio do smrti. Umro je 2001. godine u Novom Sadu gde je jedna ulica ponela njegovo ime.

    Program će biti u prostorijama odeljenja Gradske biblioteke „Veljko Petrović“.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE