Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Naočare iz Star Treck-a u stvarnom životu

    Naučnici Hebrejskog Univerziteta u Jerusalimu, razvili su tip senzorskih naočara (Sensory Substitution Device), za koje veruju da će u skoroj budućnosti omogućiti zavidan kvalitet vida slepim i slabovidnim osobama, omogućujući im da se znatno lakše kreću prostorom, pa čak i da čitaju novine.

    Tim izraelskog naučnika Dr Amira Amedija proizveo je naočare koje pomoću zvuka stvaraju slike vizualnom korteksu mozga, i već u sadašnjoj fazi omogućavaju slepim osobama prepoznavanje kontura objekata u prostoru.
     
    Ovo otkriće podseća na naočare koje je u SF serijalu Star Treck koristio „pilot“ Enterprise-a poručnik Džordi La Fordž, a koriste algoritam koji pretvara vizualne podatke sa ugrađene kamere u zvuk.
     
    Dr Amedi kaže da su ustanovili da svaka slepa osoba posle kraćeg treninga može da nauči da interpretira zvučne slike u oblike, lokacije i pozicije raznih predmeta, pa čak i da čita napisane  reči.
     
    U radu objavljenom u naučnom časopisu Cerebral Cortex, naučnici navode da su njihova istraživanja uzrokovala da vizualni korteks mozga organizuje podatke na dva različita načina, „šta“ i „gde/kako“.
     
    U modu „šta“, koji se tehnički naziva „ventralno temporalno-potiljačna putanja“, obrađuju se forma, prepoznavanje i boja, dok se u modu „gde/kako“ ili „dorzalnoj parietalno-potiljačnoj putanji“ obrađuju lokacija objekta i koordinišu vizualni podaci sa motoričkim funkcijama.
     
    „Začuđujuće, MRI skeniranja su pokazala da naš uređaj aktivira te putanje na način kako se to odvija kod osoba zdravog vida, što ukazuje da normalno funkcionisanje vizuelnog korteksa ne zavisi od vizuelne informacije“, navodi Dr Amedi. „Mozak nije senzorski “pogon” mada deluje poput njega, on je zapravo “pogon” za izvršavanje zadataka“.
     
    Ova izraelska studija pokazala je da stvarna vizuelnost ili taktilni podaci nisu nužni mozgu kako bi mogao da interpretira šta se dešava oko njega, a to predstavlja veliku nadu slepim osobama da će se jednog dana pojaviti uređaji koji će im omogućiti takav kvalitet vida da ih uopšte nećemo smatrati slepima.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE