Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Fedove prognoze i slabiji dolar podigli cene nafte

    Cene sirove nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima zahvaljujući slabijem dolaru koji je pritisnula prognoza američke središnje banke Fed da će kamatne stope zadržati na niskom nivou duže nego što je planirala kako bi podstakla privredni oporavak.

    Tako je cena barela na londonskom tržištu bila u plusu 1,53 dolara i iznosila je 111,34 dolara. Na američkom se tržištu barelom se trgovalo po 1,3 dolara višoj ceni od 100,7 dolara.

    Tržišta su pozdravila prognozu američke središnje banke o nivou kamatnih stopa, pri čemu je Fedov predsednik Ben Bernanke izjavio da bi mogli razmotriti i dodatno ublažavanje monetarne politike. Tako se dolar našao pod pritiskom, što je ojačalo kupovnu moć vlasnika ostalih valuta a time i potražnju za naftom.

    „Popuštanje monetarne politike bi trebalo podupreti dalji oporavak američke privrede i učvrstiti model bržeg rasta“, rekao je Dominik Širičela iz njujorškog Energy Management Instituta u belešci klijentima.

    Vesti iz Feda zasenile su podatke američke vlade da su zalihe sirove nafte u prošloj nedelji porasle iznad očekivanja, za 3,6 miliona barela, zbog oporavka uvoza i pada iskorišćenosti rafinerijskih kapaciteta. Analitičari su očekivali njihov rast za 800 hiljada barela koliko su predviđali analitičari u Rojtersovom istraživanju. Istovremeno su američke zaliha naftnih derivata pale za 2,5 miliona barela, dok su analitičari predviđali da će ostati na istom nivou. Zalihe benzina smanjile su se pak za 390 hiljada barela a očekivao se njihov rast od 1,9 miliona barela.

    Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) izvestila da je cena referentne cene njene nafte u sredu iznosila 110,70 dolara, što znači da je bila 79 centi niža nego u utorak.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE