Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Grujić: Novoosnovani konzorcijum je kapacitet za velike projekte

    Novoformirani građevinski konzorcijum „Feniks“, koji okuplja 40 građevinskih preduzeća i proizvođača opreme iz Srbije i Slovenije, prve poslove potražiće na Bliskom istoku i severu Afrike, kaže za „Novosti“ Branislav Grujić, predsednik koncerna „PSP-Farman“.

    Sa oko 30.000 zaposlenih i godišnjim prometom koji premašuje četiri milijarde evra, konzorcijum ima kapacitet da najveće i najsloženije projekte izvede od početka do kraja, dakle, od projektovanja do opremanja po sistemu „ključ u ruke“.

    Kako ističe Grujić, za početak je pažnja udruženih građevinara usmerena na treća tržišta, ali će učestvovati i na tenderima za velike projekte u regionu.

    Plan je da im se priključe i neimari iz Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, da se formira i širi konzorcijum po ugledu na one koji su postojali u vreme stare Jugoslavije.

    Srpske firme unutar konzorcijuma uglavnom su građevinske, dakle, izvođači radova, inženjering i projektantske firme, objašnjava Grujić. Slovenačke firme mahom su specijalizovane za proizvodnju opreme, termotehničkih instalacija, elektroinstalacija, enterijera…

    Cilj konzorcijuma je da može ravnopravno da se uključi u trku za dobijanje velikih projekata u Africi, na Bliskom istoku, u bivšim republikama SSSR. Samo na teritoriji zalivskih zemalja procena je da će u narednih pet godina investicije premašiti 700 milijardi dolara. Najveći projekti se sada izvode u zemljama koje su bogate sirovinama, a nisu razvijene. „I to je šansa za građevinare iz našeg regiona, jer udruženi mogu da učestvuju u tim utakmicama i kvalitetnom ponudom odnesu pobedu. U konzorcijumu su finansijski zdrave firme, koje će i te kako biti konkurencija strancima na velikim projektima u regionu“, ističe Grujić.

    Ideja je da države podrže konzorcijum u dobijanju poslova u inostranstvu, jer to je podrška izvozu, što je interes i Srbije i Slovenije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE