Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Smanjeno učešće za više lekova sa A1 liste

    Za više grupa lekova: kardiološke, psihijatrijske, neurološke, antiinfektivne, kao i medikamente koji se primenjuju u lečenju astme i bolesti respiratornog sistema, za pet do 25 odsto smanjeno je procentualno učešće pacijenta u troškovima terapije.
     
    Tako će pacijenti koji se leče od astme za „singular“ sada izdvajati 478 dinara manje nego ranije, a za bronhodilatator „spiriva“ trošak se smanjuje za 388 dinara. Za antidepresiv tianeptin („koaksil“) učešće je smanjeno sa 85 na 60 odsto, pa će pacijenti po pakovanju leka sa 30 tableta jačine 12,5 miligrama, koje košta 800 dinara, odsad izdvajati 480 dinara, ili 200 dinara manje nego ranije.
     
    U Republičkom fondu zdravstvenog osiguranja kažu da je do smanjivanja procentualnog učešća koje plaća pacijent došlo posle snižavanja cena lekova u pojedinim terapijskim grupama.Izmenom takozvane pozitivne liste lekova, koji se izdaju o trošku osiguranja, istovremeno je ukinuta procentualna participacija za lekove u terapiji čestog očnog oboljenja – glaukoma. Oni su sa A1 liste, za koju se plaća procentualno učešće, prešli na A listu lekova koji se izdaju uz fiksnu participaciju od 50 dinara po kutiji, s tim što su ovog „nameta“ oslobođeni stariji od 65 godina, socijalno ugroženi, hronični bolesnici i još neke kategorije osiguranika.
     
    Na listu je ubačeno devet potpuno novih lekova. Prvi put se u Srbiji, od kraja prošle nedelje, o trošku osiguranja izdaje i lek „rilutek“ za obolele od ALS – amiolateralne skleroze, teškog neurološkog oboljenja. Pacijentima u poodmakloj fazi bubrežne insuficijencije obezbeđen je lek „mimpara“, a obolelima od astme, hronične opstruktivne bolesti pluća, i arterijske hipertenzije, omogućena je bolja pokrivenost terapijom o trošku osiguranja.

    – Pozitivna lista je proširena za ukupno 61 lek, različite jačine, oblika i pakovanja, od kojih je 21 (po različitom obliku, jačini i pakovanju) iz grupe devet potpuno novih medikamenata – kažu u Republičkom fondu zdravstvenog osiguranja. – Uvođenjem novih preparata na listu omogućena je veća dostupnost lekova kako različite jačine i farmaceutskog oblika, tako i potpuno novih aktivnih supstanci.

    Iako na A1 listi za koju se plaća procentualno učešće ima manje lekova nego na A listi sa fiksnom participacijom, od procenta po kutiji leka u zdravstvenu kasu slije se više nego duplo novca nego od fiksne participacije. Tako je prošle godine od pacijenata naplaćeno 1.475.084.950 dinara za fiksnu participaciju od 50 dinara po kutiji, a čak 3.368.842.766 dinara za procentualno učešće u troškovima terapije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE