Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U domovima zdravlja do kraja godine dispanzeri za mentalno zdravlje

    Državni sekretar Ministarstva zdravlja Periša Simonović najavio je danas da će do kraja godine u svim domovima zdravlja biti otvoreni dispanzeri za mentalno zdravlje, koji bi trebalo da preuzmu kompletno vanbolničko lečenje psihijatrijskih pacijenata.
     
    Simonović je gostujući na RTS -u naveo da takvu zdravstvenu uslugu treba uvesti u još 88 domova zdravlja, istakavši da je jedan od prioriteta i osnaživanje kompetencija oko 40 psihijatrijskih odeljenja opštih bolnica.

    On je istakao da je potrebno povećati broj psihologa i socijalnih radnika, kako bi se obezbedio nastavak lečenje posle hospitalizacije, ali i rešio problem onih koji nakon izlaska iz bolnice nemaju gde da se vrate.
     
    Simonović je naglasio da bolničko lečenje treba da bude što efikasnije i što kraće, a da u specijalnim psihijatrijskim bolnicama, koje bi u budućnosti trebalo ukinuti, treba lečiti samo najteže bolesnike. Plan je, prema njegovim rečima, da se broj postelja u psihijatrijskim bolnicama svake godine smanjuje za 10 odsto, a prioritet da se ulaganja u psihijatriju povećaju na 4,5 odsto i novac uloži u najbolja odeljenja.
     
    Simonović je ocenio da je trenutno najkritičnije u bolnicu u Kovinu, gde je smešteno oko 700 pacijenata, a za čiju obnovu je, prema procenama, potrebno imedju tri i 3,2 miliona evra.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE