Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zagrepčanka „uvezla“ virus A H3N2 iz inostranstva

    Grip je stigao u Hrvatsku, a prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, reč je o samo jednoj zaraženoj osobi.
     
    – Reč je o virusu gripa tipa A H3N2, koji je potvrđen u četvrtak kod mlade Zagrepčanke – otkrila je prof. Ira Gjenero-Margan, šefica službe za epidemiologiju u HZJZ-u. Mlada je žena, otkriva dr. Margan, bila u inostranstvu pa se pretpostavlja da je virus “uvezla”.
     
    Iako se, objašnjava, još ne zna koji će tip virusa gripa dominirati, pretpostavlja se da bi to mogli biti baš virusi H3N2 i H1N1.
     
    – Još je relativno malen broj zaraženih u Evropi pa se takvo nešto još ne može sa sigurnošću reći. Činjenica jeste da obolela pacijentkinja nije imala težih simptoma bolesti, a virus H1N1 još očito nije stigao u Hrvatsku – istakla je prof. Margan. Dodala je i da se prvi veći talas obolelih očekuje nakon povratka hrvatskih građana s evropskih skijališta.
     
    – Još uvek nije kasno za vakcinisanje – poručila je prof. Margan. Oni koji se odluče na vakcinisanje još imaju šansu za stvaranje imuniteta, dok su oni koji su se do sada redovno vakcinisale u prednosti.
     
     – Redovno vakcinisani pacijenti sa svakom novom dozom pojačavaju imunitet organizma na virus gripa – objasnila je. Još, kaže, nema tačnih podataka o tome koliko se hrvatskih građana ove godine odlučilo na vakcinisanje, ali prve evidencije govore da je odziv sličan onom prošlogodišnjem.
     
    – Prošle godine se vakcinisalo 470.000 ljudi, pa se nadamo da će ih ove godine biti oko 500.000 – istakla je prof. Margan. Dodala je i da uzorci pacijenata koji imaju simptome gripa stižu na zavod pa će se na vreme doznati je li epidemija počela.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE