Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Počinje 5. „Kustendorf“

    Peti međunarodni filmski i muzički festival “Kustendorf”, čiji je osnivač proslavljeni reditelj Emir Kusturica, počinje u Drvengradu, na Mokroj Gori, a kao i prethodnih godina biće posvećen budućim filmskim stvaraocima i velikanima savremenog autorskog filma.

    “Kustendorf” će ugostiti značajna imena svetskog filma: slavne režisere braću Darden, poznatu francusku glumicu Izabel Iper, nemačkog režisera Andreasa Drezena, iransku rediteljku Marđan Satrapi, jednog od najznačajnijih američkih reditelja nezavisnog filma Ejbela Feraru, iransku glumicu Lejlu Hatami, dansku rediteljku Frederiku Aspok, kao i mladog francuskog glumca Tahara Rahima, a najavljivan je i oskarovac Benisio del Toro.

    Za nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje takmičiće se 20 filmova iz Belgije, Velike Britanije, Estonije, Italije, Kanade, Kirgistana, Makedonije, Meksika, Nemačke, Poljske, Portugala, Rusije, SAD, Srbije, Francuske i Španije, u selekciji Dunje Kusturice.

    Međunarodni žiri čine glumica Hatami (predsednica), francuski producent Pjer Edelman i poznati srpski glumac i producent Zoran Cvijanović.

    Nagradu za najbolju kameru ”Vilko Filač” dodeliće poznati češki kamerman Martin Šec i proslavljeni srpski motažer i dizajner zvuka Svetolik Mića Zajc.

    Program “Retrospektiva velikana” prvi put posvećen je dvojici autora – Kim Ki-duku iz Južne Koreje i Nuriju Bilge Džejlanu iz Turske, koji će nakon projekcija svojih filmova održati nekoliko radionica.

    U okviru ovog programa južnokorejski režiser predstaviće ostvarenja “Loš momak” (2002) i “Provalnik” (2004), koji je osvojio nagradu „Leone d’Argento“ (Specijalnu nagrada za najbolju režiju) na 61. Filmskom festivalu u Veneciji.

    Biće prikazan i prvi dugometražni film turskog režisera – “Kasaba” iz 1997. i ostvarenje “Hladan” (2002) koje je osvojilo 47 nagrada, a najznačajnija je Gran pri na Filmskom festivalu u Kanu 2003.

    Selekcija “Savremene tedencije” donosi neke od najboljih filmova prošlogodišnje produkcije i predstavlja njihove autore – goste festivala, koji će nakon projekcija održati radionice.

    U sedam festivalskih dana publika će videti ostvarenja: “Arirang” – Kim Ki-duka i “Zaustavljen na putu” Andreasa Drezena, dobitnici glavne nagrade programa “Izvestan pogled” (Un Certain Regard) u Kanu 2011, zatim “4:44 – poslednji dan na
    Zemlji” Ejbela Ferare, “Bolji život” francuskog reditelja Sederika Kana, “Piletina sa šljivama” Marđan Satrapi i Vinsenta Parnoa.

    Na programu su i “Razvod: Nader i Simin” Ašgara Farhadija koji je osvojio Zlatnog medveda za najbolji film na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu 2011, danski film “Van granica” Frederike Aspok koji je trijumfovao na 11.

    Filmskom festivalu u Marakešu i dva filma koja su ravnomerno podelila nagradu Gran pri na prošlogodišnjem Kanskom festivalu – “Dečko sa biciklom” braće Darden i “Bilo jednom u Anadoliji” Nuri Bilge Džejlana.

    U okviru “Velikih glumačkih dostignuća” biće prikazani filmovi “Gospođa Bovari” Kloda Šabrola iz 1991, u kojem je glumila Izabel Iper i “Prorok” Žaka Odijara sa Taharom Rahimom u glavnoj ulozi.
    Iper i Rahim su specijalni gosti “Kustendorfa” i nakon projekcija filmova odžaće predavanja.

    Ove godine uveden je ciklus “Novi autori” namenjen debitantskim dugometražnim filmovima autora koji “svojim specifičnim filmskim jezikom postepeno osvajaju svet filma”.

    Imaćemo priliku da pogledamo otkriće ovogodišnjeg Kanskog festivala, film “Corpo Celeste” mlade Alis Rorvaher, zatim “Pelikan Nikostratos” Olivijea Orlea sa Emirom Kusturicom u glavnoj ulozi, i film nekadašnjeg učesnika takmičarskog programa “Kustendorfa”, Eduarda de Angelisa “Priča o Mocareli”.

    “Prateći program” obuhvatiće četiri ostavrenje: prvenac mladog ruskog umetnika Andreja Grigorjeva – “Balkanska zvezda” o životu i delu Emira Kusturice, film “Crvenkapa” Zorana Tairovića koji na originalan način govori o tradiciji i kulturi Roma,
    “Milena” Čarne Radoičić koja savremenim filmskim jezikom „slika“ portret Milene Pavlović – Barili i diplomski kratki film “Sada srećna” Frederike Aspok, nagrađen u Kanu.

    Svake večeri, nakon projekcija i radionica, predviđen je muzički program, u okviru koga će nastupiti “Pelageja” iz Rusije, “Rozenberg trio” (Holandija), “Stribor i Trovači” (Srbija), Adam Stinga (Moldavija), “Sonido Galo Negro” (Meksiko), kao i Orkestar Bobana i Marka Markovića iz Srbije.

    Za praćenje petog “Kustendorfa” akreditovano je čak 60 inostranih i domaćih novinara, među kojima su predstavnici medijskih kuća Euronjuz (Francuska), Hafington Post (SAD), Indipendent (Velika Britanija), Varajeti (SAD), Di Cajt (Nemačka), Di Velt (Nemačka), El Pais (Španija), ORF TV (Austrija), Rosiskaja Gazeta (Rusija), La Hornada (Meksiko), Sinhua (Kina), Elefterotipija (Grčka), ANSA (Italija), AFP (Francuska)…

    Kustendorf će se i ove godine održati u organizaciji „Rasta international“ i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva Republike Srbije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE