Milano uvodi taksu za ulazak automobilom u centar

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Milano uvodi taksu za ulazak automobilom u centar

  Svi vozači automobila koji odluče da tokom radnih dana uđu u centar Milana svojim vozilom moraće da izdvoje pet evra. Taksa koja je izazavala nezadovoljstvo među stanovnicima predstavlja novu meru gradskih vlasti za smanjenje saobraćaja i zagađenja u samom centru grada, a novi sistem ne odnosi se na vlasnike električnih i hibridnih vozila.

  Novi gradski namet, nazvan „Area C“ inspirisan je londonskim primerom i prvi je takve vrste u Italiji. Zamenio je dosadašnji sistem „Ecopass“ kojim se od 2008. godine naknada naplaćivala samo vozilima koja najviše zagađuju okolinu, a kojih je tek oko 10 odsto u ukupnom broju vozila koja ulaze u grad.

  Taksa se odnosi na ulazak u centar grada u periodu od 7.30 do 19.30 časova od ponedeljka do petka, a gradska uprava Milana nada se da će ova mera smanjiti saobraćaj u centru za 20 do 30 odsto. Naplata ulaska smanjiće u proseku protok saobraćaja za oko 30 hiljada automobila što će doprineti smanjenju količine sitnih čestica PM10 u vazguhu koja redovno premašuje dopušteni nivo.
  Prvi podaci pokazuju da ee promet, koji je uoči nastupa plaćanja u 7.30 bio 10 odsto veći nego uobičajeno, u međuvremenu pao za oko 40 odsto. Prihod od nameta vlasti će uložiti u razvoj milanskog gradskog prijevoza.

  “To je naš protokol iz Kjota u malom”, objasnio je gradonačelnik Đulijano Pisapija za dnevnik Corriere della Sera. “Uvereni smo i svesni da će grad od toga imati velike koristi, počevši od one temeljne, a to je zdravlje”, ocenio je.

  Brojni stanovnici centra grada protive se ovom urbanom nametu, uprkos tome što im je gradska uprava odobrila 40 besplatnih ulazaka i povlašćenu cenu “ulaznice” od dva evra. U svojim peticijama njihov odbor “Stanari bez naplate” ističe da imaju “pravo dolaska kući kad to žele i kako to žele, a da ne moraju da plaćaju taksu i proveravaju koliko je sati“.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE