Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Napredak u terapijama za MS

    Pre 20 godina jeldini tretman za multiplu sklerozu bio je lečenje simptoma urinarnih komplikacija i bolova. Danas postoji 8 odobrenih lekova koji kontrolišu bolest, a očekuju se još 3 nova tokom ove godine.


    “Odavno je prošlo vreme kada osim dijagnostikovanja bolesti više ništa nije bilo u našoj moći”, rekao je dr Eron Miler, upravnik bolnice u Njujorku i predsednik Nacionalnog MS udruženja. 

    Novi tretmani svoju pojavu duguju magnetnoj rezonanci koja se koristi kako za postavljanje dijagnoze, tako i za praćenja i predviđanja napretka bolesti. 

    “Uz pomoć magnetne rezonance utvrđujemo i reakciju na terapiju”, rekao je dr Robert Foks. 

    Pre pojave terapija oko tri četvrtine pacijenata vrlo brzo je razvijalo progresivni oblik bolesti. Ipak veliki izazov na naučnike i dalje predstavljaju onih 10 odsto oboleloh koji pate od prvog ili drugog progresivnog tipa MS za koje i dalje ne postoje adekvatne terapije. 

    Trenutno je u probnoj fazi lečenje transplantacijom matičnih ćelija koje se uzimaju iz određenih delova koštane srži. One sprečavaju bela krvna zrnca da napadaju tkiva u centralnom nervnom sistemu, dok ujedno i obnavljaju oštećena tkiva u mozgu i kučmenoj moždini. 

    “Veoma je ohrabrujuće što se javlja sve više mogućnosti u lečenju ove bolesti”, rekao je dr Miler. 

    Naučnici se nadaju da če u narednim godinama pronaći lekove praktičnije primene i još veće efikasnosti.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE