Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Japanska vlada gradi farme na kojima će raditi samo roboti

    Japanska vlada razvija projekt u sklopu kojeg će izgraditi farmu na kojoj će roboti saditi i žnjeti pšenicu, kukuruz, voće, povrće i druge kulture, a potom izvršavati i druge „seoske poslove“, poput pakovanja i distribucije.
     
    Do kraja godine trebali bi izraditi prvi prototip takve farme, a u sledećih 6 godina planiraju da ulože oko 310 milijuna dolara u taj projekt.
     
    „Radnici“ na ovoj farmi koju nazivaju „Dream Project“, sastojaće se od robota za oranje, kopanje, „traktorske“ poslove, robota za sadnju, branje, robota za transport, obradu i pakovanje proizvoda.
     
    Prva farma će se nalaziti na 600 ari okruga Mijagi, a na njoj će se uzgajati voće, povrće, pirinač, soja i pšenica, a u projektu će učestvovati i Panasonic, Sharp, Ajinomoto, Ito-Yokado Co., Hitachi, Fujitsu, Yammer i NEC, koji će je opremiti robotizovanim poljoprivrednicima.
     
    U zanimljivosti spada i nastojanje da proizvode zdravu, ekološki prihvatljivu hranu, pa će tako maksimalno smanjiti upotrebu Hemikalija, a pesticidi će biti zamenjeni posebnom LED rasvetom.
     
    Ugljen dioksid koji će stvarati roboti će se reciklirati, čime će se uvelike smanjiti i potreba za veštačkim đubrivom.
     
    Japan veruje kako će ovim projektom oživeti svoj umirući sektor poljoprivrede, kojem su dodatno naštetile poplave, zemljotresi, cunami i nevolje s nuklearkom u Fukušmi prošle godine, što je iza sebe ostavilo brojna zagađenja poljoprivrednih zemljišta i izazvalo strah kod stanovništva od ozračene hrane.
     
    Inače, okrug Mijagi se nalazi 200 kilometara od Tokija i u njemu je došlo do devastacije poljoprivrednog zemljišta zbog prodora slane vode u martu 2011.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE