Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Italijanski vlasnici skupocenih jahti „žive na granici siromaštva“

    Ako je suditi prema poreskim prijavama, Italijani koji poseduju automobile marke “Ferrari”, jahte duge 20 metara, pa čak i helikoptere – žive ispod granice siromaštva.
     
    U Italiji su poreski službenici, dan pre Nove godine, sproveli akciju koja je dovela do neverovatnih saznanja: skoro svaki treći građanin koji poseduje luksuzne automobile u poslednje dve godine mesečno je zarađivao 1.800 evra bruto. Naravno da se postavlja pitanje koliko onda godina treba jednom takvom građaninu da “uštedi” za jedan skupoceni automobil?

    Restorani su beležili duplo veću zaradu od prethodnog dana i trostruko veću od istog dana prošle godine. U luksuznim buticima prodaja je bila učetvorostručena. Vlasnici radnji, hotela i restorana u kojima je sprovedena racija ogorčeni su i govore o “policijskoj državi”, a pobunili su se i predstavnici Berluskonijeve stranke. Oni ne žele da se “privredno čudo” dovodi u pitanje. Međutim, stanje koje je na videlo iznela racija, isto je kao i u velikom broju gradova u Italiji.

    Kada bi se o stanju u Italiji sudilo prema proceni poreskih prijava, ispostavilo bi se da veliki broj građana živi ispod linije siromaštva. Tako vlasnici diskoteka, restorana i prodavnica nakita “ne zarađuju dovoljno za život”, ali zato mnogi od njih poseduju skupocene jahte, idu na put oko sveta i obeduju u luksuznim restoranima.
     
    Ljudi koji godišnje ne zarađuju više od 20.000 evra poseduju više od 42.000 luksuznih jahti. Prošle godine je u Italiji kupljeno više od 200.000 automobila koji koštaju više od 100.000 evra,a prema zvaničnim podacima samo 72.000 Italijana to sebi može da dozvoli.
     
    U ovom računu matematika, očito, ne igra baš veliku ulogu. Kako bi inače moglo da se objasni da svaki četvrti Italijan, koji zarađuje manje od 20.000 evra godišnje, poseduje helikopter ili čak avion? Dešava se da neki od vlasnika luksuznih automobila i jahti prosto zaborave da su bogati. Tako je jedan zubar iz Firence „prevideo“ da prijavi oko šest miliona evra. Ili trgovca iz Bergama koji se nije setio da poseduje pet kuća kada je zatražio pomoć za školovanje dece, koju država dodeljuje siromašnim porodicama.
     
    Novi italijanski premijer Mario Monti namjerava da istraži i promeni situaciju. Monti veruje da je moguće da država dobije 120 milijardi evra od zaboravnih poreznika. Sa ovim novcem bi Italiji bilo potrebno samo nekoliko godina da zaboravi na dugove – navodi “Deutsche welle”.
     
    Doduše, posledice nove politike će za poneke Italijane biti veoma drastične. Tako će ubuduće čak i bračni parovi koji žele da se razvedu morati da budu u dobrim odnosima. U suprotnom, njihova imovina biće detaljno istražena i predata poreskoj upravi na ispitivanje – moguće je da će opet doći u modu “razvod na italijanski način”, u kojem će, kao u filmu, na kraju doći do upotrebe vatrenog oružja.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE