Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  50 najvrednijih kompanija na svetu u 2023.

  Tržišna vrednost ili tržišna kapitalizacija je jedna mera vrednosti kompanije koju određuje tržište akcija. Lako se izračunava množenjem otvorenih akcija kompanije sa trenutnom cenom akcije.

  U grafici koju je predstavio Visual Capitalist predstavljen je dijagram stabla koji vizualizuje 50 najvećih svetskih kompanija kojima se javno trguje prema tržišnoj kapitalizaciji, koristeći podatke od 16. avgusta 2023.

  Urednik napominje da iako je tržišna kapitalizacija jednostavan način za poređenje javnih preduzeća, ona ima neka ograničenja. Ono što je najvažnije, ne uključuje dug ili gotovinu u obračun.

  Iz ovih podataka možemo videti da na svetu postoji samo nekoliko kompanija vrednih triliona dolara, uključujući Apple, Microsoft, Saudi Aramco, Amazon, Alphabet i Nvidia.

  Most-Valuable-Companies-2023_Main (Visual Capitalist)

  Dva bivša člana kluba od triliona dolara su Meta i Tesla, ali se obe kompanije trenutno kreću na nivou od oko 700 milijardi dolara u smislu tržišne kapitalizacije. Godine 2022. Meta je izgubila značajnu vrednost jer je njena zarada pala, dok je Tesla patio od zabrinutosti u pogledu potražnje.

  Ukupno, 50 najvrednijih kompanija predstavlja preko 26,5 triliona dolara vrednosti za akcionare. Na nivou sektora, informacione tehnologije su najzastupljenije u prvih 50, sa 9,3 triliona dolara kombinovane tržišne kapitalizacije. Sledeći najveći sektori su Potrošački diskrecioni (4,0 triliona dolara) i zdravstvena zaštita (3,3 triliona dolara).

  Gde su smeštene najvrednije kompanije?

  Na geografskom nivou, većina od 50 najvrednijih kompanija su američke. Sledeći grafikon prikazuje zbir svake zemlje.

  Most-Valuable-Companies-by-Country-2023 (Visual Capitalist)

  Posle SAD, tri najzastupljenije zemlje su Švajcarska, Francuska i Kina, sa po tri kompanije. Iz Švajcarske su kompanije kao što su Nestle, Roche i Novartis . Poslednja dva su glavni igrači u zdravstvenoj industriji.

  Sve francuske kompanije na listi 50 najboljih pripadaju sektoru Consumer Discretionariy a uključuju modne gigante LVMH i Hermes, kao i L’Oreal, globalnog lidera u kozmetici. Ranije ove godine, izvršni direktor LVMH-a Bernar Arno je zvanično bio najbogatija osoba na svetu sa bogatstvom od 215 milijardi dolara.

  Konačno, sa kineske strane su dva globalno priznata imena Tencent i Alibaba. Treća kineska kompanija na ovoj listi je Kweichow Moutai, proizvođač alkoholnih pića u delimičnom vlasništvu države.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Visual Capitalist/Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE