Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Knjiga u čast bivšeg gradonačelnika Bogdanovića

    Knjiga „Nenad Bogdanović – graditelj sa dušom umetnika“, predstavljena je danas na skupu u Skupštini grada, na kome je gradonačelnik Dragan Đilas poručio da je njegov prethodnik idejama i projektima, među kojima je i Most na Adi, omogućio da današnja gradska vlast „pravi korake od sedam milja“.

    Đilas je, govoreći o Bogdanoviću, rekao da bi se i danas da nije bilo njega, pregovaralo o tome gde će most da bude i da li treba da ima jedan ili dva pilona, ali je Bogdanović „presekao“ i omogućio da ova vlast gradi taj projekat. Đilas je siguran da bi Bogdanović danas, dva dana uoči puštanja u saobraćaj tog mosta, pozvao sve Beograđane da šetnjom otvore most, jer on ne pripada ni vlasti ni opoziciji, već svim građanima. „Ja ću most lično pamtiti kao Nenadov most, a ostali neka ga pamte kako hoće“, rekao je gradonačelnik i pozvao sve Beograđane koji žele da budu deo tog događaja da u novogodišnjoj noći dođu na Most na Adi.

    Predstavljanju knjige, pored Bogdanovićeve porodice i njegovih saradnika, prisustvovao je i predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Nikola Hajdin, koji je podsetio na Bogdanovićev doprinos za tri važna projekta – rekonstrukciju mosta „Gazela“, izgradnju Mosta na Adi i realiziciji projekta beogradskog metroa. Hajdin je istakao da Beograd može da se pohvali da je svaki njegov most u vreme kada se gradio predstavljao tehnološko dostignuće, istakavši da je Most na Adi posledica filozofije i Bogdanovića i Đilasa.

    Bogdanovićeva pomoćnica Gorica Mojević je rekla da je Bogdanović građanima ostavio u nasleđe lepši, bogatiji i svetliji Beograd, a da knjiga svedoči o tome kakav je bio i kakvog ga pamtimo. „Rokovi koje je davao za završetak poslova bili su 10 do 15 dana, a odmah po njihovom završetku započinjao je nove“, dočarala je Mojevićeva jedan segment Bogdanovićeve ličnosti, podsetivši da su za vreme njegovog mandata završeni Beogradska arena, Jugoslovensko dramsko pozorište, rekonstrukcija Nemanjine i Savske ulice, izgradnja garaže ispod Starog dvora.

    Autori knjige su novinari Mirjana Rašić, Slađana Maksimović i Bojan Ljubenović, koji je rekao da je knjiga svedočanstvo o Beogradu i njegovom nekadašnjem gradonačelniku. „Mnogo puta su me pitali kakav je bio Bogdanović, a ja sam odgovarao da on kao da nije bio Srbin, već da su ga poslali iz Nemačke da ovde uvede red. Ponosan sam na period kada sam radio za Bogdanovića“, rekao je Ljubenović.

    Bogdanović je od 2000. go 2004. godine bio predsednik izvršnog odbora gradske vlade, a 2004. godine je, na prvim neposrednim izborima izabran za gradonačelnika Beograda. Preminuo je septemra 2007. godine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE