Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Veliki unos crvenog mesa povećava rizik od raka bubrega

    Veliki unos crvenog mesa može da poveća rižik od pojedinih tipova raka bubrega, pokazala je američka studija u kojoj je učestvovalo nekoliko hiljada odraslih Amerikanaca.

    Studija, objavljena u „Američkom žurnalu kliničke ishrane“, ukazuje da je 19 procenata veća šansa da odrasla osoba srednjih godina oboli od raka bubrega ako jede više crvenog mesa, prenosi danas Rojters. Veći unos hemikalija konzumacijom prženog i mesa sa roštilja takođe ima veze sa povećanjem rizika od razvoja ove bolesti. Danijel Keri, rukovodilac istraživanja, istakao je da se nalazi uklapaju u preporuke Američkog društva za borbu protiva raka da se ograniči unos crvenog i prerađenog mesa i da se meso tretira na zdraviji način, na primer da se peče.

    Predhodna istraživanja veze između unosa crvenog mesa i raka bubrega imala su različite rezultate, a Keri je kao proveru svojih rezultata iskoristio podatke ranije studije rađene na oko 500.000 Amerikanaca starijih od 50 godina. Posmatrane su navike u ishrani ispitanika uključujući i konzumaciju mesa. Prosečan dnevni unos crvenog mesa ljudi uključenih u studiju bio je između 57-85 grama. Pokazalo se da oni koji crveno mesu jedu u količinama većim od prosečnih, oko 113 grama, imaju 19 procenata veće šanse da obole od raka.

    Stručnjaci navode da na razvoj bolesti ipak mogu uticati i drugi faktori kao sto je celokupna ishrana, količina unosa voća i povrća, način života, pušenje, godine, ali i druge bolesti kao što su povišen krvni pritisak ili dijabetes.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE