
Vitamini i „omega3“ kiseline za bolje pamćenje
Starije osobe sa povećanim sadržajem određenih vitamina (B, C, D i E) i „omega 3“ masnih kiselina u krvi imaju bolje mentalne sposobnosti i pamćenje od onih koje kozumiraju namirnice manje dijetetske vrednosti, pokazali su rezultati istraživanja objavljenog u naučnom časopisu „Neurologija“ (Neurology).
Istraživanje je pokazalo i da su osobe, čiji je način ishrane bio bogat trans masnim kiselinama, koje se nalaze u većoj količini i u mlečnim i prženim proizvodima, zabeležile lošije rezultate na saznajnim testovima, a i veličina njihovog mozga je bila manja, prenela je agencija AFP. Naučnici su došli do tih rezultata obavivši istraživanje na 104 osobe starosti u proseku 87 godina koje su globalno imale zdrav način ishrane, ali njih sedam odsto imalo je nedostatak vitamina B12, a 25 odsto vitamina D.
Tokom istraživanja su korišćeni biomarkeri za ispitivanje hranljivih sastojaka u krvi, a na nekim učesnicima je obavljeno i snimanje mozga (magnetna rezonanca) da bi se izmerio njegov obim.