Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Filmska industrija se oprašta od celuloidne trake

  Američka i svetska filmska industrija oprašta se od celuloidne filmske trake koja se koristila u proteklih 125 godina za projekcije filmova u bioskopima širom sveta.
   
  U januaru iduće godine digitalna projekcija postaće najuobičajeniji metod za prikazivanje najnovijih filmskih ostvarenja.

  Prema podacima kompanije za istraživanje globalnog tržišta „IHS Screen Digest“, bioskopi u SAD do kraja 2013. godine više neće koristiti 35-milimetarsku celuloidnu filmsku traku a širom zapadne Evrope ova promena biće okončana do kraja 2014. godine. Celuloid će ostati samo retkost u bioskopima odlučnim da održe tradicionalno prikazivanje filma.

  „Od 1889. godine 35-milimetarski film bio je osnov tehnologije filmske projekcije, vodeći filmsku publiku od početaka nemog filma preko velikih mjuzikala do epohe letnih blokbastera“, rekao je analitičar iz „IHS“ Dejvid Hankok.

  Pre samo dve godine digitalna projekcija korištena je u 15 odsto odsto u svetu. Prema oceni analitičara, uspeh digitalne revolucije može se direktno pratiti uspehom jednog filma a to je „Avatar“ iz 2009. godine režisera Džejmsa Kamerona. Ovaj film izazvao je bum u trodimenzionalnoj filmskoj tehnici i izazvao je pritisak na bioskopi da pređu na digitalnu projekciju.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE