Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Stanković u Niškoj banji otvorio Centar za artritis

    Ministar zdravlja prof. dr Zoran Stanković otvorio je u Institutu za lečenje i rehabilitaciju „Niška Banja“ dijagnostički centar za otkrivanje ranog artritisa, ističući da će Ministarstvo zdravlja nastojati da finansijski pomogne završetak angio sala u oblasti kardiologije.

    Institut je iz sopstvenih sredstava obezbedeo magnetnu rezonancu nove generacije za dijagnostiku perifernih zglobova ekstremiteta, a u sklopu dijagnostičkog centra uz pomoć Ministarstva zdravlja obezbeđen je digitalni rendgen, uzltrazvučna dijagnostika i laboratorija.

    „Niške zdravstvene ustanove su oslonac u lečenju trećine stanovništva Srbije sa prostora jugoistočne Srbije i u narednoj godini ćemo pokušati da unapredimo uslove za rad“, rekao je Stanković.

    Ministar je rekao da bi u prvoj polovini naredne godine trebalo izabrati izvođača radova za izgradnju novog Kliničkog centra u Nišu.

    „Idejni projekat Kliničkog centra je završen i sada je u toku faza njegove tehničke revizije“, kazao je Stanković i istakao da su u ranijem periodu uložena značajna sredstva u niško zdravstvo, počev od gradnje nove zgrade Kardiohirurgije koja treba da bude završena i opremeljena u prvoj polovini naredne godine, pa do ulaganja u izgradnju nove kotlarnice i zatvaranja postojeće koja je najveći zagađivač i nalazi se u širem centru grada.

    Stanković je rekao da će Ministarstvo zdravlja pomoći u stvaranju uslova za rad i zbrinjavanje kardioloških blesnika u Niškoj Banji i u obnovi zgrade Pasterovog zavoda u Nišu.

    Direktor Instituta za reumatologiju u Beogradu prof. dr Nemanja Damjanov rekao je da je centar u Niškoj Banji za rano otkrivanje artritisa drugi takav centar u Srbiji.

    On je upozorio da je do sada bilo potrebno dve godine za dijagnostikovanje artritisa, a cilj je da se taj period smanji, izbegne invaliditet ili hronični oblik te bolesti.

    Predsednica Udruženja obolelih od reumatskih bolesti rekla je da svaki četvrti stanovnik boluje od reumatskih bolesti i da su te bolesti najzastupljenije u Srbiji.

    Dekan Medicinskog fakulteta u Nišu prof. dr Milan Višnjić predao je ministru zdravlja rezultate za 4.012 davalaca krvi koji su bili potencijalni donori matičnih ćelija u akciji pomoći Nišliji Tomislavu Cvetkoviću koji se uspešno opravlja posle operacije u inostranstvu. Rezultati će biti uneti u nacionalni registar potencijalnih davalaca.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE