Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Uskoro Zakon o kinematografiji

    Na današnjoj sednici Vlade Republike Srbije, na predlog Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva, usvojen je Predlog zakona o kinematografiji, koji je pravni okvir za sistemsko rešavanje postojećih problema u kinematografiji, ali i za njen dalji razvoj. Predlog zakona obuhvata sve osnovne komplementarne kinematografske delatnosti.


    Ovaj zakonski predlog, koji između ostalog, predviđa i formiranje fonda za kinematografiju, ima za cilj da pospeši stvaranje optimalnih uslova za razvoj i podstakne podršku filmskom stvaralaštvu. Formiranje baze podataka, kao osnove za utvrđivanje strategije razvoja domaće kinematografije i preduzimanje konkretnih mera ekonomske i kulturne politike.

    Podsticanje tehničko-tehnološke modernizacije i uvođenje informacione tehnologije, kao i stimulacija stranih kinematografa da samostalno ili u koprodukciji stvaraju u Srbiji – neki su od ciljeva predloženog Zakona o kinematografiji.

    U prethodnom periodu sprovedena je javna rasprava o Nacrtu zakona o kinematografiji, uz učešće predstavnika relevantnih organa državne uprave, domaćih eksperata, predstavnika udruženja filmskih i dramskih umetnika i filmskih i televizijskih saradnika, predstavnika filmskih škola, medija i drugih relevantnih subjekata, a zaključci, primedbe i sugestije su ugrađeni u konačnu verziju.

    Usvajanje novog Zakona o kinematografiji jedan je od prioriteta Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva u godini koja je proglašena Godinom filma.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE