Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Premijera domaće drame „Dnevna zapovest“ u BDP-u

    Predstava „Dnevna zapovest“ po drami Vladimira Đurđevića u režiji Marka Manojlovića biće premijerno izvedena 11. novembra na Novoj sceni Beogradskog dramskog pozorišta (BDP).

    Direktorka BDP-a Maša Mihailović rekla je danas na konferenciji za novinare da je izbor tog komada u duhu aktuelne sezone koja je posvećena savremenim domaćim autorima. Ona je podsetila da je mladi pisac Đurđević već stekao slavu u BDP-u sa hit komedijom „Ne igraj na Engleze“. Ovoga puta predstavlja se porodičnom dramom, sa kojom je diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti i osvojio nagradu „Slobodan Selenić“. Mihailovićeva je izrazila zadovoljstvo što se mladoj glumačkoj ekipi na sceni BDP-a pridružio istaknuti dramski umetnik Branislav Lečić. On igra strogog oca, oficira u penziji, njegove sinove Petar Benčina i Vladan Milić, a devojku starijeg sina, koja unosi promenu u njihov svet Danijela Štajnfeld. Scenograf je Vesna Štrbac, kostimograf Lana Cvijanović, kompozitor Vladimir Pejković.

    Prema rečima pisca, „Dnevna zapovest“ je priča o hermetičnoj zajednici samohranog oca sa dva sina i o posledicama koje izaziva otvaranje tog zatvorenog sistema pojavom nove osobe u njihovim životima, kada na površinu isplivava ono što je bilo potisnuto – frustracije, strahovi, promašeni životi. U prvom planu je svojevrsni ljubavni trougao, u kojem se jedna naspram drugog nalaze otac i sin, iako je priroda njihovog odnosa sa devojkom drugačija, jer je ljubav oca i devojke sve samo ne fizička, dok momak i devojka imaju samo fizičku vezu. Manojlović je izjavio da uživa da radi domaći komad koji nastaje u ovom trenutku. „Tekst je utemeljen u našoj bliskoj istoriji, a likovi su proizašli iz svakodnevice. To najbolje komunicira sa publikom, koja može da prepozna naš život na sceni“, rekao je on.

    Za Lečića je ova porodična drama i „asocijacija na celo društvo, na Srbiju raspolućenu između krutosti i tolerancije, između nakaradnog, mada patriotskog osećanja i demokratskog principa“. „Ta dva principa se stalno privlače i odbijaju“, rekao je on. Benčina je izjavio da je njegov lik mladi čovek koji želi da uđe u bolji, fleksibilniji svet, ali da ne povredi porodicu. „Njegova zabluda je što je poverovao da može da pomiri svet iz kojeg potiče i onaj kojem teži“, rekao je on. Đurđević je tim povodom primetio da je splet životnih okolnosti tog lika takav da nema šansu, ali da je on sam optimista u pogledu mogućeg pomirenja, dok je Lečić dodao da je naš generalni problem nedovoljna adaptibilnost. „Nemamo kapacitet za promenu. Promena nije gubitak sebe, nego usavršavanje“, naglasio je Lečić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE