Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Izložba umetničkih dela iz zbirke Doma Vojske Srbije

    Izložba „Poetika i sudbina 20. veka iz zbirke Doma Vojske Srbije“, čiji su autori istoričar umetnosti Nikola Kusovac i rukovodilac galerije Medija centra „Odbrana“ Milorad Bubanja, otvorena je u sredu u u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu. Otvarajući izložbu 50 do sada retko izlaganih slika i skulptura 42 umetnika, pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturu i javno informisanje Radoslav Petković je istakao da su se u proteklim vremenima menjali nazivi i naše države i vojske ali je „lepo to što je ostajala tradicija i veza sa kulturom“.

    Ova izložba je manifestacija te veze, bez koje bi sigurno mnogo izgubila i vojska i društvo u celini, rekao je Petković.

    Pozdravljajući goste, upravnica Spomen-zbirke Pavla Beljanskog dr Jasna Jovanov napomenula je da se većina atora ove postvke nalaze u kolekciji Spomen-zbirke i dodala da je izložba novi uvid u ono što je Beljanski sakupljao u svom diplomatskom i kolekcionarskom životu. Načelnik Uprave za odnose sa javnošću pri Ministarstvu odbrane pukovnik Petar Bošković rekao je da će publika imati priliku da vidi deo onoga što su godinama, osim Beljanskog, sakupljali i vrhunski oficiri vojske i Jugoslavije i Srbije.

    Dom Vojske je još pre Drugog svetskog rata počeo da radi na delima naših umetnika, podsetio je Bošković a direktor Medija centra „Odbrana“ potpukovnik Slavoljub Marković je istakao izuzetnu saradnju dveju institucija kulture i dodao da je u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog prvi put van matične kuće izložen veći deo vrednog umetničkog fonda Doma Vojske.

    Publika će do 11. decembra imati priliku da vidi dela Vlaha Bukovca, Jovana Bijelića, Ljube Babića, Lazara Vujaklije, Ljube Ivanovića, Petra Lubarde, Peđe Milosavljevića, Miodraga B. Protića. Predstavljeni su i radovi Sretena Stojanovića, Marina Tartalje, Aleksandra Tomaševića, Koste Hakmana, Krste Hegedušića, Marka Čelebonovića, Save Šumanovića i drugih.

    Reč je o izboru iz Umetničke zbirke Doma Vojske Srbije, koja broji više od 1.500 eksponata a koji se, odabirom autora i dela, približava konceptu kolekcije Pavla Beljanskog i duhu poetike prve polovine 20. veka. Kolekcija Doma Vojske, formirana uglavnom od poklona umetnika koji su decenijama izlagali u Velikoj galeriji, obuhvata značajna ostvarenja nastala u prošlom veku, uključujući i period neposredno posle Drugog svetskog rata, čcijom analizom se može sagledati razvoj likovnog stvaralaštva na području nekadašnje Jugoslavije.

    Izložba „Poetika i sudbina 20. veka iz zbirke Doma Vojske Srbije“ će posle Novog Sada gostovati i u muzejima, galerijama i drugim kulturnim institucijama u Srbiji. Otvaranjem te izložbe nastavljena je saradnja između Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Medija centra „Odbrana“, započete izložbom „Kolekcija Pavla Beljanskog: ponovo u Beogradu“ koja u Domu Vojske u Beogradu traje do 26. novembra.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE