Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Rak dojke: Ugrožene žene koje su nosioci mutiranog gena

    Žene iz porodica u kojima je neko imao mutaciju izvesnih gena, karakterističnu za višestruko povećani rizik od raka dojke, nisu pod povećanim rizikom od te bolesti ukoliko i same nemaju tu mutaciju, ukazuje američko istraživanje, obavljeno na Stenfordskom univerzitetu.

    Ovaj nalaz predstavlja veliko olakšanje za žene iz navedenih porodica, među koje je jedna studija iz 2007. unela nemir zaključkom da je sama pripadnost porodici u kojoj je neka žena imala mutaciju gena BRCA1 i BRCA2 dovoljna da rizik od raka dojke poveća za dva do pet puta.
     
    Prosečna Amerikanka je pod rizikom od 12 do 13 odsto da u nekom trenutku oboli od raka dojke. Između pet i 10 odsto tih oboljenja su genetskog porekla, a većina takvih kancera je posledica mutacija pomenuta dva gena.
     
    Žene s ovim mutacijama su pod pet do 20 puta većim rizikom da obole od raka dojke ili jajnika i najveći broj njih često se intenzivno testira ili preduzima druge mere predostrožnosti da bi umanjile taj rizik.
     
    Neke se čak odlučuju za odrastranjivanje dojki i jajnika da ne bi obolele. Kada se u nekoj porodici otkriju pomenute mutacije, obično se i drugi njeni ženski članovi podvrgavaju testiranjima. Ukoliko nisu i same nosioci mutacije BRCA1 i BRCA2 gena, testirane žene su do 2007. obaveštavane da im je rizik da obole od raka dojke isti kao kod opšte populacije.
     
    Posle studije iz 2007. to ubeđenje je bilo poljuljano pa su i žene i njihovi lekari bili u nedoumici kako da se ponašaju. Najnovije stenfordsko istraživanje, obavljeno na preko 3.000 kanadskih, američkih i australijskih žena iz porodica u kojima je bilo mutacije BRCA1 i BRCA2 gena, ukazuje da nema povećanog rizika od raka dojke kod žena koje same nisu nosioci tih mutacija bez obzira na porodičnu istoriju bolesti.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE