Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Na Povlenu otkriveno utvrđenje staro 3.000 godina

    Na obodu planine Povlen u selu Brezovice otkriveno je praistorijsko kameno utvrđenje starije od 3.000 godina, izjavio je direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Valjevu Radivoje Arsić.
     
    Bedemi su dugi više od 300 metara i široki 2,5 do 3 metra, a kameno utvrđenje pronašli su stručnjaci iz istraživačke stanice Petnica kod Valjeva, kazao je Arsić za Tanjug. Unutrašnjost ima površinu malo veću od pola hektara a bedem podseća na sitna praistorijska utvrđenja u Dalmaciji i Bosni. Zidovi su uglavnom dobro očuvani a fortifikacija obuhvata prostor od oko pola hektara.
     
    Sudeći po nekim površinskim nalazima, unutar bedema postoje čak i ostadi stambene arhitekture, kazao je Arsić. Očekuje se da značaj ovog nalaza, potvrdi i ekipa doktora Aleksandra Bulatovića sa Arheološkog instituta u Beogradu.
     
    Površinski nalazi unutar zidina ukazuju da je utvrđenje aktivno korišćeno duži period, na kraju bronzanog i početkom gvozdenog doba a nije isključeno da ima i starijih slojeva. Antički nalazi su skoncentrisani na jednom malom prostoru, što ukazuje da je u prvoj polovini četvrtog veka prostor korisćen, ali ne kao fortifikacija.
     
    Ovo je inače, najstarija upotreba kamena na našem prostoru za građenje bedema i jedino do sada poznato kameno praistorijsko utvrđenje na teritoriji Srbije, izuzev Krševice kod Kruševca, koje je znatno mlađe, rekao je Arsić.
     
    On je dodao da je ovo naselje slučajno otkriveno i da je očuvani kameni bedem protezao kroz gustu šumu na oko 800 metara nadmorske visine.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE