Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Prva velika američka žrtva zbog EU krize

    Posrnula američka brokerska kuća „MF Global“ proglasila je bankrot danas, nakon što je izgubila poverenje zbog velikih gubitaka na evropskim obveznicama.
     
    Kompanija je podnela zahtev za zaštitu od bankrota u Stečajnom sudu na Menhetnu, u Njujorku, prema Članu 11, i postala je prva velika američka žrtva evropske dužničke krize, prenela je agencija AFP. Iako je „MF Global“ poznat na Volstritu, smatra se da sa ostalim kompanijama nije toliko povezan da bi njegov kolaps mogao da pokrene katastrofu kakva se desila posle bankrota investicione banke „Liman braders“ 2008.
     
    Ipak, pažnja je odmah usmerena na kompaniju „JPMorgan Čejs“ i filijalu „Dojče banke“, pošto je bankrot „MF Globala“ pokazao da su te dve firme njeni najveći kreditori. Smatra se da je „JPMorgan“ na gubitku od preko 1,2 milijarde dolara zbog evropskih obveznica, dok se gubitak „Dojče banke“ procenjuje na više od milijardu dolara. Posle vesti o bankrotu, akcije „JPMorgana“ pale su za 3,3 odsto, dok su američke akcije „Dojče banke“ izgubile 8,7 odsto od vrednosti.
     
    Prema podacima internet stranice bancrupcydata.com, bankrot kompanije „MF Global“ je osmi po veličini u poslednjih 30 godina u SAD. Banka „Liman braders“, koja je u vreme kolapsa imala 691 milijardu dolara u sredstvima, zauzima prvo mesto na listi.
     
    Prema izveštaju o bankrotu, brokerska kuća ima 25.000 do 50.000 kreditora i sredstva u vrednosti od 100 do 500 miliona dolara.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE