Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    New York Times: Srbi i Albanci zajedno švercuju gorivo

    Šverc gorivom na Kosovu prevazilazi etničke podele i donosi godišnju zaradu od oko 100 miliona dolara, što je redak primer harmonije na toj podeljenoj teritoriji, piše danas „New York Times“.

    U reportaži iz Kosovske Mitrovice, list podseća da napetosti na severu pokrajine traju već tri meseca, ali da, prema tvrdnjama bivšeg glavnog tužioca Evropske unije na Kosovu Johanesa van Vresvajka, etnička pripadnost ne igra nikakvu ulogu kada se radi o novcu.

    „New York Times“ navodi da, iako mržnja lebdi nad podeljenom Kosovskom Mitrovicom, „prema izjavama lokalnih policijskih zvaničnika i međunarodnih posmatrača, ona je manje uzrok protesta, koliko je to Zvonko Veselinović, lokalni moćnik“.

    Veselinović je, u odgovoru poslatom i-mejlom na pitanje „New York Times“-a, naveo da ne postoji nikakva švercerska mreža, a da građani severa Kosmeta na barikadama protestuju da bi zaštitili sebe, svoja prava i domove. Međutim, zvaničnici lokalne kosovske policije, zapadne diplomate i službenici carine, optužuju Veselinovića da je, kako prenosi dnevnik, vođa podzemnog biznisa ugroženog carinskom kontrolom, i da je zato glavni organizator barikada na severu južne srpske pokrajine.
     
    Zapadne sile i NATO kažu da je Veselinović uspostavio detant sa Mentorom Bećirijem, Albancem koji ima svoj lanac benzinskih pumpi, a koji je hapšen zbog šverca gorivom, pa oslobođen zbog nedostatka dokaza, prenosi „New York Times“. Veselinović i Bećiri sarađuju u raspodeli švercovanog goriva širom podeljene Mitrovice, piše „New York Times“ i dodaje da Bećiri nije želeo da govori za njih.

    Pozivajući se na međunarodnog istražitelja koji je želeo da ostane anoniman, list saznaje da su tužioci Euleksa izdali nalog za njegovo hapšenje zbog šverca i utaje poreza, a žele da ga ispitaju, kako se dodaje, u vezi sa napadima na kontrolne punktove i ubistvo snajperom jednog kosovskog policajca. Međunarodni posmatrači tvrde, prenosi „New York Times“, da Veselinović plaća po 50 evra dnevno ljudima na barikadama, za šta je on u odgovoru listu rekao da je najveća laž za koju je čuo.

    S druge strane, Veselinović u odgovorima „New York Times“-u insistira da takva saradnja ne postoji i za Bećirija kaže: „Nikada nisam kontaktirao sa tim gospodinom„. List napominje da su zapadne sile oprezne da „krenu“ na Veselinovića, iako on tvrdi da je na raspolaganju i da je spreman da odbrani svoju nevinost. Pritisak zato, prenosi „New York Times“, dobija druge oblike, kao što je hapšenje vozača njegove firme.


    Njujorški dnevnik dodaje da postoji nada da će šverc, makar i na takav uvrnut način, Balkanu dati lekciju. Ima puno kontakata između Albanaca i Srba kada se radi o kriminalu. Potrebno nam je da vidimo da takva saradnja raste i u oblastima koje društvu donose korist, kaže Endi Sparks, zamenik šefa misije EU.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE