Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kod muškaraca obolelih od raka grudi dijagnoza često kasni

    Muškarci su 99 odsto manje skloni raku grudi nego žene, ali kada im se on dogodi, bolest je u proseku pri dijagnoziranju u kasnijoj fazi nego kod žena, ukazala je jedna međunarodna studija.

    Tim koji je predvodio Mikael Hartman s Nacionalnog univerziteta Singapura obradio je statistiku o raku grudi u Danskoj, Finskoj, Norveškoj, Švedskoj, Šajcarskoj i Singapuru od 1970. Studijom je obuhvaćeno oko 460.000 žena i oko 2.700 muškaraca obolelih od raka grudi. Utvrđeno je da je kod postavljanja dijagnoze, rak grudi kod muškaraca češće nego kod žena već metastazirao na druge organe.

    U lečenju muškaraca od ovog kancera ređe su primenjivani hirurška intervencija i zračenje nego kod žena, dok je primena hemoterapije i hormonskih tretmana bila otprilike podjednaka.

    Tokom čitavog praćenog perioda, muškarci s rakom grudi su imali 72 odsto izgleda da prežive pet godina od postavljanja dijagnoze, dok su žene imale 78 odsto izgleda.

    Jedan od razloga kasnijeg dijagnoziranja ove vrste raka kod muškaraca nego kod žena je taj što oni duže čekaju da odu kod lekara pošto su napipali čvorić u grudima, ističe Mikael Hartmnan.

    Između prvih simptoma i dijagnoze kod muškaraca obično prođe nekoliko meseci. Razlog tome je između ostalog činjenica da muškarci i ne razmišljaju o tome da mogu da obole od raka grudi, a to često previđaju i lekari.

    Kod muškaraca se rak grudi najčešće javlja u 60-tim i 70-tim godinama života. Faktori za koje se smatra da mogu da doprinesu pojavi te bolesti su izloženost zračenju i oboljenja koja dovode do povećanja nivoa estrogena, kao što su ciroza jetre i genetski poremećaj poznat kao Klinefelterov sindrom.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE