Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Potencijalni kandidati za Nobelovu nagradu

    Nobelove nagrade za književnost i za mir ove godine koju je obeležilo „arapsko proleće“, mogli bi da dobiju upravo pesnik iz Sirije i blogerka iz Tunisa.

    Nobelova nagrada za medicinu u ponedeljak otvara „sezonu“ Nobelovih nagrada 2011. nakon čega slede nagrade za fiziku, hemiju, književnost, mir i ekonomiju, ali imena kandidata se drže u strogoj tajnosti. Norveški Nobelov komitet koji u Oslu dodeljuje nagradu za mir, potvrdio je da je ima rekordan broj kandidata, njih 241.
     
    Žena nova dobitnica Nobela za mir?

    Istoričar i stručnjak za Nobelove nagrade Asle Sven misli da bi petočlani Komitet mogao da 7. oktobra nagradi učesnike „arapskog proleća“, a nagradu bi mogla da dobije na primer tunižanska blogerka Lina ben Mheni koja je vodila hroniku revolucije na internetu.

    „Ona je umerena muslimanka, žena čije bi nagrađivanje predstavljalo podršku društvenim medijima i ‘arapskom proleću'“, kaže Sven.

    Poslednja žena koja je dobila Nobelovu nagradu za mir bila je 2004. ekolog Vangari Mahtai iz Kenije koja je u nedelju umrla.

    Direktor Istraživačkog instituta za mir iz Osla Kristijan Berg Harpviken predlaže Egipćanku Isru Abdel Fatah i njen Pokret 6. april zbog „ključne uloge u nenasilnoj pobuni u Egiptu“. On takođe pominje egipatskog aktivistu koji radi u ogranku Gugla za Bliski istok Vaela Ghonima. Harpviken za njega kaže da je reč o „nenasilnom aktivisti“ koji je proveo 12 dana u zatvoru zbog podsticanja demonstracija na kairskom trgu Tahrir. Časopis Tajm ga je svrstao među najuticajnije ličnosti u 2011. godini.

    Među ostalim imenima koja se pominju, jesu avganistanska aktivistkinja za ljudska prava Sima Samar, ruska nevladina organizacija Memorijal, premijer Zimbabvea Morgan Tsvangiraj, bivši nemački kancelar Helmut Kol i Evropska unija.
     
    Nagrada za književnost

    Kad je reč o Nobelovoj nagradi za književnost, u stručnim krugovima u Stokholmu smatraju da situacija na Bliskom istoku može uticati na odluku Švedske akademije.

    „Došao je trenutak za jednog pesnika i za Bliski istok. Dakle ko je bolji od Adonisa?“, kaže Niklas Bjerkholm, zvaničnik za dodelu književne nagrade Hedengrens.

    Pesnik Adonis čije je pravo ime Ali Ahmad Said Esber, u junu je dobio nagradu Gete. Ovaj pesnik koji živi u Francuskoj, u junu je u jednom libanskom dnevniku objavio otvoreno pismo sirijskom predsedniku Bašaru al-Asadu koga je pozvao da obustavi krvavu represiju.

    Međutim, drugi smatraju da će Akademija odbiti da nagradi autora koji je veoma prisutan u aktuelnoj politici.

    Među mogućim dobitnicima Nobela za književnost, pominju se Kenijac Ngugi va Thiong’o, Somalijac Nurudine Farah, Mađar Peter Nadaš, Koreanac Ko Un, Japanac Haruki Murakami, Indijac Vidžajdan Deta, Australijanac Les Marej, Izraelac Amos Oz kao i Džojs Kerol Outs, Filip Rot i Kormak Makarti iz SAD.

    Obelodanjivanje imena dobitnika Nobelove nagrade za književnost očekuje se 6. oktobra mada tačan datum još nije određen.

    Laureati u svakoj kategoriji dobiće ček od 10 miliona švedskih kruna, odnosno 1,08 miliona evra.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE