Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Lom kuka donosi smrtni rizik?

    Žene starosti od 70 do 79 godina koje slome kuk su pod dvostruko većim rizikom da umru u roku od godinu dana, a zene starije od 80 godina kojima se to desi, pod trostruko većim smrtnim rizikom.

    Među ženama koje su slomile kuk, više od polovine smrtnih slučajeva u kratkom roku se desi u prva tri meseca posle loma, a gotovo tri četvrtine tokom šest meseci nakon loma.

    Navedene brojke ukazuju da lom kuka sam po sebi igra značajnu ulogu u pogoršanju zdravlja žene, naglašava Terisa Hilijer iz Centra za zdravstvena istraživanja Kejser permanente.

    Velika učestalost smrtnih slučajeva u prva tri meseca posle loma kuka, ukazuje da hospitalizacija, hirurška intervencija i nepokretnost dovode do drugih komplikacija, koje mogu da imaju smrtan ishod, ističe Hilijerova.

    Studijom obuhvaćene žene koje su doživele lom kuka, najčešće su umirale od srčanih oboljenja, raka i šloga. Prema podacima Međunarodne fondacije za osteoporozu, u svetu se godišnje registruje oko 1,6 miliona lomova kuka, od čega 51 odsto u SAD i Evropi.

    Kod oko polovine žena koje slome neku kost posle 50. godine, to se dešava zbog osteoporoze.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE