Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kosovo: Noć protekla mirno

    Noć na severu Kosova protekla je mirno, a na barikadama kod administrativnog prelaza Jarinje dežurali su građani.  Srbi koji su povređeni u jučerašnoj akciji Kfora su stabilno i nalaze se u Zdravstvenom centru u Kosovkoj Mitrovici. Direktor tog centra Milan Jakovljević objasnio je da je samo jedan od sedmoro pacijenata vitalno ugrožen.

    Foto: Tanjug 


    Nakon jučerašnjih incidenata, Kfor je proširio svoju bazu iznad administrativnog prelaza Jarinje, a sa četiri helikoptera stiglo je i pojačanje u ljudstvu. Kfor je buldožerima proširio svoju bazu, izravnao teren i napravio nasipe, a sve to je zaokruženo bodljikavom žicom.

    Zvaničnici Kfora i Euleksa saopštili su sinoć na vanrednoj pres konferenciji u Prištini da je najnovije nasilje kod prelaza Jarinje na severu Kosova posledica provokacija srpskih ekstremista. Vlada u Prištini saopštila je da osuđuje nasilje protiv mirovnih snaga Kfora u blizini punkta Jarinje i ocenila da su ga izazvale “kriminalne strukture”.

    Portparol Kfora Ralf Adamec rekao je da su neredi počeli juče oko 13 sati kada je, kako je kazao, civilno vozilo pokušalo da nasilno probije punkt Kfora na prelazu Jarinje. „Snage Kfora su delovale kako bi sprecile probijanje te linije i vojnik Kfora je tom prilikom povređen od strane vozila. Tokom incidenta pokusano je da se vojniku oduzme oruzje, nakon cega je vojnik posle verbalnog upozorenja pucao i tom prilikom povredio civila koji je pokusao da mu otme oruzje. Situacija je onda pogoršana i na vojnike Kfora je bacen veliki broj improvizovanih eksplozivnih naprava“, rekao je Adamec.

    Portparol Kfora nije želeo da odgovori koju je municiju Kfor koristio prilikom jučerašnjih incidenata, a iz Euelksa su poručili da još uvek procenjuju da li treba pokrenuti istragu o incidentima na prelazu Jarinje.

    Srbi koji su zadobili teške telesne povrede u jučerašnjim neredima na administrativnom prelazu Jarinje tvrde da je Kfor otvorio vatru na nenaoružane građane. Nebojsa Radojčić koji je povređen juče u neredima na severu Kosova objašnjava da su vojnici počeli da bacaju šok bombe i otvorili vatru nakon što je jedan kamion dovezen na to mesto. „Mi smo počeli polako da se povlačimo, sa strane su izašli američki vojnici Kfora uzeli su kamion i odvezli ga u bazu isteravši prethodno vozača. Kad su odvezli kamion,  počeli su da pucaju bojevom municijom po nama,.. mi smo počeli da bežimo, koristimo zaklone,.. osetio sam samo jak bol u nozi“, objasnio je.
     

    Stefanović, Kuper i Riker i danas o Jarinju i Brnjaku


    Šef beogradskog tima za dijalog sa Prištinom Borko Stefanović trebalo bi danas da nastavi razgovore o situaciji na severu Kosmeta sa posrednikom EU u dijalogu Robertom Kuperom i zvaničnikom Stejt departmenta Filipom Rikerom, koji su započeti u utorak uveče.

    Pred početak sastanka u utorak uveče, Stefanović je Tanjugu rekao da će jedina tema razgovora u Briselu biti situacija na prelazima Jarinje i Brnjak i pokušaj da se kroz dijalog sa međunarodnom zajednicom taj problem reši.

    „Naš zahtev međunarodnoj zajednici, da budem konkretan EU, bio je jasan – nema druge teme od rešavanja situacije na prelazima Jarinje i Brnjak“. Tom zahtevu se, kako je naveo, izašlo u susret tako da su razgovori sa Prištinom odloženi do daljnjeg. Delegacije Beograda i Prištine u utorak uveče u Briselu su odvojeno razgovarale s posrednikom EU Robertom Kuperom o sukobima na severu Kosova izmedju srpskih civila i pripadnika Kfora.

    Na pitanje Tanjuga kakvom se ishodu nada u razgovorima sa Kuperom i Rikerom, Stefanović je rekao da postoje modaliteti da se omogući slobodan protok robe i ljudi koji neće uključivati prisustvo kosovskih carinika na prelazima.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE