Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U Tršiću centralni program 77. Vukovog sabora

    U Tršiću, rodnom mestu velikana srpske kulture Vuka Karadžića, danas će biti centralna svečanost 77. Vukovog sabora, posvećena našem velikom piscu i jedinom nobelovcu Ivi Andriću.

    U Galeriji Vukove spomen-škole u Trsiću biće otvorena izložba Muzeja grada Beograda “Ivo Andrić pisac i/ili diplomata“, koju je priredila Tatjana Korićanac, a otvoriće je direktorka tog muzeja Danica Jovović Prodanović.

    Zatim će, u Muzeju jezika i pisma, uslediti prvo izvođenje radio drame koju su, uz podršku prof. Fakulteta dramskih umetnosti iz Beograda Branislave Stefanović i te ustanove, uobličili mladi loznički polaznici Letnje škole zvuka u Tršiću.

    Toj premijeri će prethoditi prigodna reč autora programa Godina knjige i jezika Zorana Hamovića, a nešto kasnije na otvorenom prostoru u dolini rečice Žeravije uslediće izložba “Andrić i Vuk“.

    Na otvorenoj pozornici u Tršiću, uz Himnu Vuku Stevana Mokranjca, koju će pevati Gradski mešoviti hor Centra za kulturu “Vuk Karadžić“ iz Loznice, pod upravom Darka Nestorovića, centralni program će početi u 12 sati podizanjem na jarbol zastave Vukovog sabora.

    Potom sledi prigodna reč domaćina, koju će uputiti gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović. Prof. Univerziteta “Martin Luter“ u Haleu u Nemačkoj, slavista i književni prevodilac Angela Rihter biće prvi inostrani besednik na Vukovom saboru u Tršiću, našoj najstarijoj kulturnoj manifestaciji posvećenoj velikanu srpske kulture Vuku Karadžiću.

    U umetničkom delu programa će nastupiti Kruševačko pozorište koje će izvesti Andrićevo delo “Prokleta Avlija“ u dramatizaciji, scenografiji i režiji Nebojše Bradića.

    Popodnevno saborsko poselo će prirediti Ansambl narodnih pesama i igara “Kolo“ iz Beograda, izvodeći program pod naslovom “Uđi u ovo polje svedočanstva sa Kosova i Metohije“.

    Pod pokroviteljstvom Ministrstva kulture, informisanja i informacionog društva i grada Loznice, 77. Vukov sabor je počeo u ponedeljak, u organizaciji lozničkog Centra za kulturu “Vuk Karadžić“.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE