Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Evropski sud pravde osudio jednostrane mere protiv GM useva

    Evropski sud pravde upozorio je na neprihvatljivost jednostranih akcija usmerenih protiv genetskim modifikovanih (GM) useva. Odluka Suda doneta ovih dana, kako se procenjuje, cilja najviše na Francusku.
     
    Mišljenje Suda nije pravno obavezujuće, ali ukoliko bi ga ratifikovao Konsej d“Eta, najviši administrativni sud Francuske, ta zemlja bi morali da ukine tzv. „bezbednosnu kluazulu“ usmerenu protiv biotehnoloških useva, izvestila je francuska novinska agencija AFP.

    Stručnjaci to ocenjuju kao poen za američkog biotehnološkog giganta, kompaniju „Monsanto“, koja već dugo pokušava da obori odluku Francuske iz 2008. kojom se ne dozvoljava gajenje GM kukuruza MON 810.

    U međuvremenu je još šest članica Evropske unije (EU) zabranilo gajenje dotičnog kukuruza – Austrija, Bugarska, Grčka, Luksemburg, Mađarska i Nemačka.

    Evropski sud pravde smatra da bi svaka država članica morala zvanično da obavesti Evropsku komisiju o nužnosti da preduzme „izuzetne mere“ protiv gajenja nekog GM useva, pružajući uz to dokaze „o situaciji koja verovatno može da izazove nesporan i ozbiljan rizik za zdravlje ljudi, životinja i prirodnu sredinu“.

    Francuski aktivisti za zaštitu prirodne sredine su „na nož“ dočekali odluku iz Luksemburga i ističu da se Sud nije bavio rizicima koje sobom nose GM usevi, nego samo proceduralnim pitanjima.

    „Rizikujemo da se GM usevi ponovo pojave na našim njivama od narednog proleća“ upozorio je Silven Tardi, direktor francuskog Grinpisa.

    Kukuruz MON 810, koji se koristi u stočnoj hrani, a genetskom modifikacijom je stekao otpornost na neke parazite, jedan je od samo dva GM useva koja su dozvoljena za gajenje u EU.

    Drugi je GM krompir amflora, nemačke kompanije BASF, koji se koristi u industriji papira.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE