Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Švajcarci hoće rudu zlata iz RTB „Bora“

    Kompanija „Trafigura“ zainteresovana je da od RTB-a Bor otkupi sav koncentrat koji treba da se dobije preradom rude iz rudnika zlata „Čoka Marin“ kod Majdanpeka.

    Nameru te švajcarske multinacionalne kompanije da sa RTB-om u toj oblasti ostvari poslovnu saradnju, preneo je menadžmentu borskog kombinata bakra direktor ove kompanije za Evropu Branko Buhovac, koji je podsetio da „Trafigura“ sa RTB-om ima dugogodišnju saradnju, kao i da borska topionica obavlja uslužnu preradu njihovog koncentrata.

    – Želimo da kupimo celokupnu proizvodnju iz „Čoka Marina“ i da na taj način pospešimo saradnju sa Basenom, ali i da u dogledno vreme zajedničkim snagama radimo i na drugim projektima, kazao je Buhovac i napomenuo da se u rudniku „Trafigure“ u Španiji dobija koncentrat koji je sličan onom iz „Čoka Marina“, nakon čega se vrši dalja prodaja.

    Generalni direktor borskog kombinata bakra je rekao će se nakon laboratorijskih analiza doći do pouzdanih podataka o sadržaju bakra, zlata, srebra, olova, cinka u rudi, ali i svih ostalih štetnih elemenata, poput arsena, kadmijuma i žive.

    Tek nakon toga biće razgovora o uslovima prodaje, istakao je Spaskovski.

    Eksploatacija rude iz rudnika Čoka Marin izazvala je veliku pažnju medija u Srbiji, budući da je reč o sirovini koja je bogata mnogim štetnim materijama. Ekolozi upozoravaju da je neprihvatljiva prerada te rude u zastareloj borskoj topionici, pošto bi se oslobodile mnogi metali štetni po zdravlje ljudi.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE