Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kina ograničila energetsku saradnju s Iranom na zahtev SAD

    Kina je stopirala energetske investicije u Iranu, što je izazvalo bes u Teheranu, čiji zvaničnici smatraju da je to znak kineskih pokušaja da se dodvori Vašingtonu i izbegne sankcije SAD-a velikim kineskim energetskim kompanijama.

    Ulog je visok za Iran, drugog po veličini proizvođača u okviru Organizacije zemalja proizvođača nafte, jer je Kina jedna od retkih sila na međunarodnoj političkoj sceni koja može da obezbedi milijarde dolara investicija koje su Teheranu neophodne da održi kapacitet naftnog sektora koji mu je od strateške važnosti, preneo je Rojters.

    Sve do kraja 2010, Peking je ignorisao zahteve SAD-a da ograniči energetske investicije u Iranu, ali to se promenilo, u svetlu napora Kine da smanji tenzije u odnosima sa Vašingtonom, izjavio je pomoćnik kongresmena koji je želeo da ostane anoniman zbog osetljivih diplomatskih odnosa SAD-a sa Kinom.

    Kineska državna naftna kompanija CNPC primila je od juna dva upozorenja iranske državne naftne kompanije da ubrza radove na velikom nalazištu gasa „Južni Pars“ ili rizikuje da izgubi ugovor vredan nekoliko milijardi dolara, objavili su iranski mediji.

    Moguće je da potezi Kine oslikavaju nezadovoljstvo ove zemlje zbog otežanih uslova poslovanja u Iranu. Međunarodne naftne kompanije već duže vreme smatraju da su uslovi koji se postavljaju u iranskim ugovorima nepovoljni. Jedan kineski rukovodilac Iračane je opisao kao „nezgodne pregovarače“.

    Mnogi zvaničnici SAD-a smatraju da Peking ne radi dovoljno na prekidanju veza s Iranom. Novi zakoni bi mogli da povećaju pritisak na Obaminu administraciju da kazni kineske energetske kompanije, rekao je izvršni direktor vašingtonske Fondacije za odbranu demokratije, Mark Dubovic.

    Pošto je sledeća godina izborna, on je napomenuo da „administracija neće želeti da deluje nemoćno po ovom pitanju“.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE