Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    EP: Prva pobeda Srbije

    Izabranici Dušana Ivkovića su na prvom meč na šampionatu Evrope u Litvaniji savladali Italijane sa 80:68. Sledeći rival Letonija


    Malo očekivane strepnje i nekoliko gnevnih izliva Dušana Ivkovića… Sasvim uobičajena matrica za početak Evropskog prvenstva u Litvaniji. Iza zavese početne treme istupila je ona prepoznatljiva Srbija i objasnila Italiji koliko je težak put povratka.

    Ubedljivim trijumfom nad „azurima“ u prvoj utakmici B grupe u Šauljaju (80:68), naš nacionalni tim načinio je džinovski korak ka plasmanu u drugi krug pakla olimpijske misije na Baltiku.

    Nervoza sklupčana u stomaku amputirala je sve vrline „orlova“ u uvodnim minutima premijere. Umesto igre u brišućem letu, usporeni snimak konfuznih napada, u kojima se čak i Miloš Teodosić gubio u lavirintu mobilne odbrane Italijana. Na licima „azura“ očitavala se očajnička želja da dokažu sebi i drugima da su vredni propusnice za Evrobasket. Naši su, jednostavno, prečuli Ivkovićevu mantru: „Igrajte svoju igru“!


    Na sreću, momci sa klupe pažljivije su slušali selektora. Sa Stefanom Markovićem, koji s lakoćom ignoriše bol, Srbija je vratila boju. Odbrana iz dana kada su krčili put od anonimusa do favorita, ritam koji lomi igru i volju protivnika, Milan Mačvan koji sa zaleđenim izrazom, bez ijedne suvišne emocije, zatrpava koš manirom basketaša u kraju. Jedan od važnih sastojaka koktela za osvešćivanje bio je i Milenko Tepić, do nedavno izgubljeni dečko srpske košarke.

    Istovremeno, zvezdani sjaj Barnjanija i Belinelija pretvoren je u prašinu. Samo je Galinari, treći iz italijanskog NBA trilinga, povremeno stajao na braniku časti najbolje lige. Kada su primer momaka iz drugog reda počeli da slede i prvopozivci, „azuri“ su tonuli vrtoglavom brzinom. Ka dnu su ih pogurali Teodosić, sa obnovljenim imidžom najboljeg evropskog košarkaša, i smireni Tepić, koji je trojkom sredinom treće četvrtine uzdigao „orlove“ na „nedostižnih“ plus 18 (52:34).

    Italijanski navijači u „Šauljaj areni“, već uronjenih lica u dlanove, odjednom su dobili razlog da ponovo raspale svoj temperament. Jedan očajnički juriš, koji je povređenog ponosa poveo Barnjani, zatekao je Dudine momke u nepomičnom stavu, uhvaćene na pogrešnoj nozi. Ni dva tajm-auta nisu zaustavila lavinu, koja se obrušavala do opasne margine od samo četiri poena prednosti. Ipak, kao što je primetio Dejan Bodiroga, „azuri“ ne mogu da istraju na duže staze…

    Teodosić, Krstić, Kešelj i Mačvan lako su uspostavili stari poredak i nadahnutom igrom, u kojoj je bilo mesta i za aplauze košarkaški odlično obrazovane litvanske publike, vratili Srbiju na poziciju apsolutne dominacije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE