Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    (FOTO) Muzej Salvadora Dalija izdržaće i uragan 5 kategorije

     
    Nadrealistički radovi slavnog slikara Salvadora Dalija dobili su novi dom u St. Petersburgu u američkoj saveznoj državi Floridi. Muzej je dizajnirao arhitektonski studio HOK koji je klasičnoj zgradi podario kupolaste staklene površine i zidove toliko debele da mogu bez problema izdržati uragane pete kategorije.
     

     
    Samoodrživ dizajn je glavna nit vodilja bila prilikom nastanka muzeja koji izgledom i sam jasno poručuje čije se umetnine skrivaju u unutrašnjosti. U Muzeju Salvadora Dalija nalazi se najveća kolekcija njegovih dela – preko 2000 crteža i skica, kao i 100 najvažnijih slika.
     

     
    Struktura Muzeja čuva dela slavnog umetnika od svih mogućih opasnosti, a najpre od uragana i poplava. Zidovi od gotovo pola metra mogu izdržati vetrove jače od 260 kilometara na sat, a krov od ojačanog betona, širok 30 centimetara, zaustaviće sve što se nađe na krovu. Protivolujna vrata štite glavni trezor i galerije koje su smeštene na trećem spratu kako u slučaju poplave voda ne bi došla do njih. Sve su staklene površine debele četiri centimetra imogu izdržati udare vetra i ostatke koje oluja nosi.
     

     
    Inspiracija za Muzej došla je od samog Dalija, kao i Buckminster Fullera na kojeg je ovaj umetnik imao značajan uticaj. Trospratna zgrada zapravo je velika betonska kutija, misteriozna u svojoj jednostavnosti te naglašena s fantastičnim kupolastim predvorjem od stakla. Enigma, kako se zove predvorje koje je ime ponelo prema jednoj Dalijevoj slici, ‘penje’ se preko pročelja zgrade, a skriva 25-metarsko stubište u unutrašnjosti.
     

     

     

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE