Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Potrebna strategija u proizvodnji medicinskih sredstava

    Grupacija proizvođača medicinskih sredstava Privredne komore Srbije pokrenula je inicijativu za donošenje strategije domaće proizvodnje u toj oblasti, objavljeno je danas na sajtu komore.

    Zbog problema u snabdevanju zdravstvenih ustanova medicinskim sredstvima, koji su naročito izraženi u periodu eskalacije svetske ekonomske krize, neophodna je takva strategija, ukazali su proizvođači na sastanku u PKS.

    Posebno su istaknuti problemi krajem prošle i početkom ove godine u snabdevanju gazom i sterilnim zavojnim materijalima, kao i drugim sterilnim medicinskim sredstvima koja se koriste u dijagnostici, zbog popunjenosti kapaciteta u Institutu Vinča, koji obavlja sterilizaciju.

    Osim toga, nekoliko fabrika koje su proizvodile složena medicinska sredstva visoke tehnologije – rendgene, ultrazvučna kupatila i slične proizvode, inkubatore, sterilizatore – praktično su zatvorene ili su na ivici opstanka.

    Ukoliko se ne preduzmu mere radi očuvanja proizvodnih resursa, sličnu sudbinu mogu očekivati i ostali renomirani prizvođači dijagnostičkih sredstava, kao što su INEP, „Spektar“, „Medikal sistem“, istaknuto je na sastanku.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE