Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Planetu delimo sa 8,7 miliona živih bića

    Na Zemlji postoji 8,7 miliona različitih vrsta biljki i životinja, ali je samo mali deo njih zaista otkriven i katalogiziran, navodi se u izveštaju objavljenom u stručnom listu “PloS Biologija“.
     

    U izveštaju međunarodnog tima naučnika navodi se da je reč o najpreciznijem prebrojavanju do sada i da ranije procene stručnjaka da na planeti živi između 3 i 100 miliona vrsta nisu tačne, preneo je Frans pres.

    Oko 1,25 miliona vrsta otkriveno je i klasifikovano od kada je švedski naučnik Karl Line sredinom 18. veka osmislio sistem taksonomije koji se i danas koristi.

    Naučnici sada procenjuju, na osnovu matematičke analize poznatih vrsta, da na svetu postoji 8,7 miliona vrsta životinja i biljki. Oko 86 procenata vrsta koje žive na zemlji i 91 procenat onih u okeanima još uvek nije otkriven, rekli su stručnjaci sa univerziteta u Kanadi i na Havajima.

    Pitanje koliko vrsta postoji intrigiralo je vekovima naučnike i odgovor je naročito važan sada kada ljudske aktivnosti i uticaji doprinose istrebljen, rekao je vođa tima Kamilo Mora sa havajskog univerziteta. Mnoge vrste su nestale pre nego što smo i saznali za njihovu ehzistenciju, njihovu jedinstvenu funkciju u ekosistemima i njihov eventualan doprinos čovečanstvu, dodao je on.

    U studiji se procenjuje da postoji 7,77 miliona vrsta životinja od kojih je 953.434 opisano i katalogizirano kao i 298.000 vrsta biljki od kojih je do sada upoznato 215.644.

    Istraživači smatraju i da najverovatnije na Zemlji postoji 611.000 vrsta gljiva od kojih je njih 43.271 poznato naučnicima.

    U konačni obračun uključeno je 36.400 vrsta jednoćelijskih organizama i 27.500 vrsta hromista poput algi i buđi.

    Čovečanstvo se obavezalo da sačuva vrste od istrebljenja ali sve do sada nismo znali koliko ih zapravo im, rekao je jedan od autora Boriv Vorm sa kanadskog univerziteta Dalhausi.

    Na “crvenoj“ listi koju je objavila Međunarodna unija za konzervaciju i prirodu nalazi se 59.508 vrsta, od kojih je njih 19.625 klasifikovano kao ugroženo.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE