Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    RS: Drvo i struja glavni aduti

    Republika Srpska i Federacija BiH u prvih šest meseci ove godine izvezle su robe u vrednosti od 4,2 milijarde maraka, što je za 19 odsto više u poređenju sa istim periodom prošle godine, potvrđeno je „Novostima“ u Upravi za indirektno oporezivanje BiH.
     
    Srpska je najviše izvozila sirovine – železnu rudu, drvo, aluminijum i električnu energiju.

    Kako bi dodatno podržali domaći izvoz, u UIO BiH počeli su sa pripremama za uvođenje novih pojednostavljenih carinskih procedura. Reč je o takozvanom „lokalnom carinjenju“, koje privrednicima omogućava da uštede vreme i novac.

    – Ovo u praksi znači da se celokupan carinski postupak obavlja u krugu firme koja ima status odobrenog izvoznika, i nema više potrebe da se sa robom natovarenom na kamione ide u carinske terminale i tamo gubi vreme – kaže za „Novosti“ šef Odeljenja za komunikacije UIO Ratko Kovačević.

    Trenutno 52 firme koriste status ovlašćenog izvoznika, koji im omogućava potvrdu da je reč o robi poreklom iz BiH. Firme koje nemaju taj status, moraju da podnose zahteve za izdavanje obrasca EUR 1, koji je dokaz o poreklu robe, čime je otežano njihovo poslovanje.

    Paralelno sa pojednostavljenjem procedure za carinjenje robe, UIO radi i na smanjenju ukupnih troškova izvoza, prijavljivanju robe na osnovu fakture, uvođenju elektronskih obrazaca koji izvoznicima omogućuju manje zadržavanje na granici…

    I Vlada RS preduzela je niz mera kako bi ojačala domaća izvozna preduzeća, a za podsticaje za ovu godinu za podršku izvozu biće izdvojeno 12 miliona maraka. Vlada se opredelila za jedan sasvim novi koncept dodele subvencija za podsticaj izvoza, a reč je o finansiranju projekata koji će omogućiti uvođenje savremene opreme i novih tehnologija u proizvodnju, razvoj preduzeća i ljudskih resursa.

    Predrag Zgonjanin, direktor banjalučkog „Celeksa“, koji godišnje izvoze higijenskog papira u vrednosti od 65 miliona maraka, kaže da procedure za izvoz robe moraju biti jednostavnije, a da bi bilo pravično da subvencije za podsticaj dobiju isključivo „zdrava“ preduzeća.

    – Vlada bi trebalo da podrži isključivo finansijski stabilna i uspešna preduzeća koja nemaju nikakvih dugova prema državi – rekao je za „Novosti“ Zgonjanin.

    Prilikom izvoza robe ne naplaćuju se dažbine, a u skladu sa tim na izvoz je uvedena nulta stopa PDV. Dažbine se isključivo naplaćuju na uvoz robe u BiH i po tom osnovu je u prvih šest meseci 2011. godine ukupno naplaćeno 1,5 milijardi KM.

    Prihodi 
     
    UIO je prošlog meseca na jedinstveni račun prikupila bruto prihode u iznosu od 507 miliona maraka. Ovo je za šest odsto, ili 28 miliona KM, više nego u istom periodu prošle godine.

    Brend 
     
    U Semberiji je prepoznatljiv semberski pršut i kupus, a za podmajevički kraj je karakteristična šljiva. Tu su i hercegovačka vina i pršuti, te vlašićki sir i kajmak.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE