Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Albanci spaljuju hranu iz Srbije

    Dok severu Kosova preti humanitarna katastrofa i zaliha hrane ima sve manje, u nekoliko gradova južno od Ibra preko vikenda su na javnim mestima Albanci spaljivali prehrambene proizvode iz Srbije!

    Na bojkot srpske robe su pozivali i predstavnici civilnog društva, a ministarka za trgovinu i industriju Mimoza Kusari izjavila je da se proizvodi iz Srbije moraju zameniti sličnima iz Albanije i drugih zemalja.
     
    Simbolično spaljivanje je počelo u varoši Srbica prošlog petka kada je grupa Albanaca na trgu Adem Jašari iznela veću količinu srpske robe i polila je benzinom, a potom zapalila. Jedan od organizatora ovog spaljivanja Hisni Nkati rekao je za prištinski list “Koha ditore” da je većina spaljene robe izneta iz lokalnih prodavnica, ali i da su ljudi iznosili iz svojih kuća ono što im je ostalo.
     
    Kako prenose izveštači albanskih medija s lica mesta, ovaj gest paljenja srpske robe dočekan je s odobravanjem uz uzvike: “Zapalimo sve Srbe, Srbiju i svu njihovu robu!” Kao reakcija na to što Srbija nije htela da prizna carinski pečat samoproklamovane države Kosovo, u nedelju je i u Podujevu i Uroševcu počelo simbolično spaljivanje srpske robe. U Podujevu se otišlo i korak dalje, pa je roba prvo prekrivena srpskom zastavom i tek onda zapaljena.

    – Ovo je dobar simboličan gest i on bi trebalo da podigne svest kod građana Kosova koji definitivno ne koriste srpsku robu iz mnogo razloga. Neki od njih su i to što ova roba stiže iz neprijateljske države, opasna je po zdravlje i uprljana je krvlju koja je tekla vekovima – rekao je na licu mesta Hazir Bajrami, koji je iz Beča preko Srbije došao s porodicom da podrži svoje sugrađane na Kosovu. Njegov komšija Miftar Mehmeti je pak krivio i albansku stranu zbog prisustva srpske robe na Kosovu.

    Kako navode u privrednoj komori Kosova, koja je takođe pozvala na bojkot srpske robe, od 1999. do 2006. godine na Kosovo je isporučena roba u iznosu od 856 miliona evra. Prema njihovim rečima, čak ni ova suma nije reprezentativna zato što polovina robe na Kosovo ulazi neregistrovana ilegalnim kanalima.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE