Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    RS: Štete će preći milijardu maraka

    Predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske (RS) Vladimir Usorac izjavio je danas da će usled suše prinosi poljoprivrednih kultura biti umanjeni više od 70 odsto i da će štete ove godine zbog gubitka prihoda preći iznos od milijardu maraka.

    “Visina šteta približava se visini budžeta RS, što znači da nema govora o namirenju štete, a Vlada RS, pre svega Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva,  može da pronađe 24 miliona KM u rebalansu budžeta i da poljoprivrednicima otpiše obaveze po regresiranom đubrivu i nafti”, rekao je Usorac Srni.

    Prema njegovim rečima, to je jedino što se može, te da to predstavlja oko 20 odsto od ukupne investicije uložene u ovogodišnju setvu.

    Usorac je istakao da su usled suše gotovo sve poljoprivredne kulture pretrpele štetu, te da su posebno stradali kukuruz, soja, povrće, i dodao da je trava za ispašu skoro presušila i da se ishrana stoke obavlja hranom predviđenom za sledeću godinu.

    “Ne bi to bilo problematično da je ovo prva godina, ovo je treća godina zaredom. Imali smo sušnu, pa kišnu i sad ponovo sušnu godinu. Ovo kiše što je padalo, padalo je uglavnom po gradovima, dok u selima potrebnih količina padavina gotovo da nije ni bilo”, konstatovao je Usorac.

    Prema njegovim rečima, padavine u poslednjih nekoliko dana neće imati nikakvog uticaja, jer, “ono što se osušilo i sagorelo, ne može se povratiti”.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE