Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    SAD: Kongres usvojio plan, Senat odbacio

    Predstavnički dom američkog Kongresa je usvojio plan da limit zaduženja bude povećan na 900 milijardi dolara sa 218 glasova, dok je 210 poslanika bilo protiv. Ipak, plan je momentalno blokiran u Senatu, gde većinu čine demokrate. Demokrate su još ranije najavile su da će blokirati ovaj predlog republikanaca.


    Plan predsednika Predstavničkog doma američkog Kongresa Džona Bejnera, inače, predviđa da javni troškovi tokom narednih 10 godina budu smanjeni za 917 milijardi dolara.

    Sjedinjene Države sada su ponovo suočene sa iščekivanjem kako će se situacija razvijati tokom vikenda, jer rok za dogovor ističe već 2.avgusta. 

    Američki predsednik Barak Obama i ministar finansija Timoti Gajtner već nedeljama ukazuju da će vlada tada ostati bez mogućnosti da pozajmljuje i upozoravaju na teške posledice ukoliko Kongres do tada ne poveća limit za dug koji sada iznosi 14,3 biliona dolara.

    Republikanci su pozvali Obamine demokrate na ogromna kresanja budžetskih troškova kako bi se smanjio narastajući budžetski deficit u zamenu za privremeno povećanje granice za zaduživanje, ali su odbili bilo kakvo dizanje poreza radi povećanja budžetskih prihoda.

    Ideja vodilja te inicijative bila je kombinacija da se ova politički eksplozivna tema vrati u javnost početkom sledeće godine. Konkretno – kad bude počela da se zahuktava kampanja za novembarske izbore – i time ugroze kako Obamine šanse za još jedan mandata u Beloj kući, tako i perspektiva njegove Demokratske partije da održi svoju sadašnju solidnu većinu u Senatu.

    Što se cifara tiče, Bejnerov plan predvideo je da se u predloženom periodu poveća za nekih 900 milijardi dolara dozvoljeni nivo maksimalnog zaduživanja SAD i da se, istovremeno, administrativno obezbedi u istom iznosu smanjenje sadašnjih budžetskih rashoda.

    S druge strane, potpuno je bila ignorisana Obamina inicijativa za korekciju izuzetno niske osnovice na primanja one kategorije Amerikanaca koji godišnje zarađuju više od četvrt miliona dolara (negde oko jedan procenat stanovništva).

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE