Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Potpore seljacima veće čak 250 miliona kuna


    Izdaci za subvencije popeli su se na 3,7 milijardi kuna, od čega se najveći deo, ili 2,4 milijarde kuna, odnosi na poljoprivredu


    Na polugodišnjoj kontrolnoj tački izvršenja državnog proračuna manjak se popeo na 8,2 milijardi kuna ili milijardu kuna više nego lani. Sa ostvarenih 51,1 milijardi kuna prihodi su od prošlogodišnjih manji 750 miliona. U odnosu na prošlu godinu su 1,4 posto manji (planom za 2011. predviđen je njihov pad za 0,8 posto). U isto vreme, međutim, rashodi poslovanja u junu su premašili lanjske za 250 miliona, na 59,36 milijardi.

    Izdaci za penzije još nisu potrošili efekat prošlogodišnjih smanjenja povlašćenih penzionera, koji se u 2011. procenjivao na oko 650 miliona kuna. Dosegnuli su na kraju juna 17,43 milijarde kuna, što je u odnosu na prošlu godinu stotinak miliona kuna manje, ali u međugodišnjim poređenjima odskora će na izdatke za penzije više uticati povećanje broja penzionera.
     
    Izdaci za zaposlene su s 11 milijardi kuna tek neznatno veći nego lani, s tim da su rashodi za plate sa 9,08 milijardi od prošlogodišnjih veći za oko 120 miliona. Dok je za troškove plaćanja kamata u pola godine otišlo 3,8 milijardi kuna, što je za petinu ili 660 miliona kuna više nego lani, glavni izvor proračunskih ušteda i dalje su materijalni rashodi (oko 150 milijuna kuna manji nego prošle godine) i troškovi zdravstva i socijalne pomoći, koji su dosegnuli 11 milijardi kuna i od prošlogodinjih su za 130 miliiuna kuna manji.

    Za subvencije je, međutim, u maju i junu otišlo gotovo 300 miliona kuna više nego lani, čime su ti izdaci stigli na 3,7 milijardi odnosno 230 miliuna kuna više nego lani. U celosti je to posledica većih subvencija poljoprivredi (2,4 milijarde kuna ili 250 više nego 2010.), dok su one HŽ-u smanjene.
     
    Nadoknađivanju zaostataka na prihodnoj strani najviše je pridoneo izdašniji porez na dobit. Od njega se slilo 4,22 milijarde kuna ili čak 570 milijuna kuna više nego prethodne godine. Prema svemu sudeći, taj će porez znatno premašiti oprezne proračunske projekcije (za 2011. planiran je pad od 10%). Od PDV-a je proračun do kraja lipnja ubrao 17,4 milijarde kuna ili 300 milijuna kuna više. Prihodi od trošarina jedna su od stavki kod kojih se, s obzirom na lanjske uplate zaostalih dugova Ine, ove godine računalo s padom. Prihodi od trošarina su dosegnuli 5 milijardi kuna i oko pola milijarde kuna su manji nego prošle godine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE