Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Japan ispituje nalazišta „gorućeg leda“

    Japan će pokrenuti ispitivanje podvodnih nalazišta metan-hidrata, značajnog izvora prirodnog gasa poznatog i pod nazivom “gorući led”, što će biti prvi takav podvodni eksperiment u svetu, objavio je  japanski finansijski dnevni list “Nikei”.

    U tekstu se navodi da je u planu da se ispitivanje održi tokom nekoliko nedelja u fiskalnoj godini zaključno sa martom 2013. uz obalu jugozapadno od Tokija, prenosi agencija AFP.

    Japansko Ministarstvo privrede, trgovine i industrije planira da za potrebe realizacije projekta zatraži više od deset milijardi jena (127,5 miliona dolara) od vlade u Tokiju, koja će podržati dodatna istraživanja kako bi komercijalna eksploatacija nalazišta mogla da bude započeta početkom sledeće decenije.

    “Gorući led” se nalazi u prirodi na mestima sa visokim pritiskom i niskim temperaturama, kao što je morsko dno, često u blizini kontinentalnih raseda, gdje gas metan kristalizira u dodiru sa hladnom morskom vodom.

    Japan pokušava da svoje izvore energenata učini raznovrsnijim, otkad je usled zemljotresa i cunamija 11. marta došlo do najveće svetske nuklearne katastrofe u posljednjih 25 godina u elektrani “Fukušima Daiči” severoistočno od Tokija.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE